Германия разследва проруска провокация върху бившата сграда на компартията в Потдсам

OFFNews 23 февруари 2023 в 18:10 2834 1

Снимка www.imago-images.de

Потсдамският "Кремъл", някогашната централа на ГЕСП.

Локалните полицейски власти в Потсдам са започнали разследване на провокация върху сградата на бившия местен парламент в града, след като на покрива и по фасадата му се появиха руски про военни символи. Върху керемидите на покрива беше опънат руският трикольор, а по фасадата буквата Z – символ на войната и руските престъпления в Украйна.

Според „Тагесшпигел“ руското знаме се е появило на покрива на седалището на бившата комунистическа власт в Потсдам, известно като „Кремъл“, още миналия четвъртък. Полицията е започнала разследване на влизане с взлом и евентуално причиняване на материални щети. На собственика на сградата били дадени нареждания да премахне руските военни символи.

Местни, обаче твърдят, че руското знаме не е от четвъртък, а се вее там още от миналото лято. По време на съществуването на ГДР сградата са били градският и окръжният комитет на Германската единна социалистическа партия ГЕСП (компартията на Ерих Хонекер), подчинена на Москва и оттам обектът получава прякора си „Кремъл“. През последните години историческата сграда е била продадена на берлинска компания за недвижими имоти, която има намерение да я превърне в обитаема с апартаменти и търговски помещения.

След руското нахлуване в Украйна преди една година наподобяващата полусвастика буква Z, е поставяна масово върху военна техника, обществени пространства, дрехи и аксесоари в Русия и, според руските идеолози означава „za победу“, за победата.

Полусвастиката се превърна в символ на подкрепа за Русия, но в Германия при използване във връзка с руската агресия е основание за започване на разследване по подозрение за извършено криминално престъпление, обяви министърът на вътрешните работи на Бранденбург Михаел Щюбген още през миналия март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

23.02 2023 в 19:39

Някой рашистки патриот, противник на "колективния Запад", ама живеещ не в Рашка, а точно в "колективния Запад", е решил да покаже колко много обича Рашка и колко много мрази "колективния Запад". Ега ти увреденото племе! :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!