Германия разследва предполагаемо отравяне на руски журналисти и активисти в изгнание

OFFNews 21 май 2023 в 08:12 1487 0

Шарите

Снимка БТА/AP

Болница Шарите в Берлин, където бе лекуван Алексей Навални

В Германия е започнато разследване за предполагаемо отравяне на две руски журналистки, участвали в конференция в Берлин, предадоха "Франс прес" и БТА. 

При първия случай руска журналистка и активистка, името на която не е известно, е със здравословни проблеми, подобни на отравяне, съобщи полицията.

"Образувано е дело на базата на наличната информация", каза говорител на берлинската полиция.

Руската разследваща медия "Агентство" публикува разследване за здравословните проблеми на две участнички в среща на руски дисиденти на 29 и 30 април, организирана от Михаил Ходорковски.

Една от участниците, представена като журналистка, наскоро напуснала Русия, е усетила неуточнени симптоми по време на събитието и казала, че може да са се появили преди това.

Медията допълва, че журналистката потърсила помощ в берлинската болница "Шарите", където беше лекуван руският опозиционер Алексей Навални, който бе отравен през август 2020 г.

Втората участничка е Наталия Арно, директор на американската неправителствена организация "Фрий Рашъ фаундейшън". Тя живее в САЩ от десет години, след като се наложило да напусне Русия.

Арно е била в Берлин в края на април, откъдето е отпътувала за Прага. Именно там е получила симптоми и установила, че някой е влизал в хотелската й стая.

Заминавайки на следващия ден за САЩ, тя се свързва с тамошна болница, както и с властите. В публикация във "Фейсбук" тази седмица, Арно обсъжда проблемите си, които описва като "остра болка" и "изтръпване". Тя разказва, че първите "странни симптоми" са се появили още преди да пристигне в Прага.

Жената добавя, че все още има симптоми, но се чувства по-добре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика