Германия призна арменския геноцид, Турция настръхна

OFFNews 02 юни 2016 в 14:38 21451 1

Германските депутати одобриха резолюция, с която описват изтреблението на арменци от Османската империя от преди век като геноцид. Турция реагира остро и светкавично. Това решение би поставило под "изпитание" отношенията между двете страни в чувствително време, заяви турският министър-председател още преди гласуването.

Петстраничната резолюция, озаглавена „В памет на геноцида над арменците и други християнски малцинства през 1915 и 1916 година”, и написана от парламентаристи християндемократи, социалдемократи и представители на Зелената партия призовава за "възпоменание на геноцида над арменци и други християнски малцинства през 1915 и 1916 година".

Проектът беше подкрепен от всички партии в парламента. При явното гласуване с вдигане на ръце проектът беше подкрепен от всички с изключение на двама депутати - единият се въздържа, а другият гласува "против".

Турското правителство винаги е отричало, че срещу арменците е бил извършен геноцид. То отказва да нарича по този начин избиването на близо 1.5 милиона арменци и хора от християнски общности в Османската империя.

Арменският геноцид е признат от 29 държави.

Според „Тагесшпигел” в знак на протест Анкара може да отзове посланика си от Берлин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови