Германия обвини Фейсбук, че събира незаконно данни на потребители

OFFNews 19 декември 2017 в 19:59 2614 0

Германия обвини Фейсбук, че събира незаконно потребителски данни от трети източници. 

Според германската антимонополна служба Фейсбук събира в Германия неограничен обем потребителски данни от трети източници, като обединява различни интерфейси, отразяващи се с Фейсбук. Чрез свързващите звена информацията отива във Фейсбук, където се събира и проучва, дори ако потребителят е посещавал други сайтове. 

Фейсбук получава данните, дори ако потребителят не натисне бутона "Харесвам", но разглежда сайт, който има такава опция. 

Според антимонополната служба обхватът и профилът на събираните потребителски данни нарушава задължителните правила за поверителност на ЕС. Доклад на службата посочва, че компанията злоупотребява с монополната си доминация. 

Фейсбук коментира, че антимонополната служба е "обрисувала неточна картина", но компанията ще сътрудничи на разследването.

"Макар че сме популярни в Германия, ние не сме доминиращи", коментира в блога си ръководителят във Фейсбук за защита на личните данни Ивон Кънън.

От Фейсбук са категорични, че спазват правилата на ЕС за личните данни. 

Германската антимонополна служба започна разследване срещу Фейсбук през 2016 г. за незаконно събиране на информация. Очаква се решението по казуса да излезе най-рано през пролетта на следващата година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови