Германия няма да изпрати полските МИГ-29 на Украйна

OFFNews 09 март 2022 в 18:36 2462 1

Германският канцлер Олаф Шолц заяви категорично , че страната му няма да изпрати полските изтребители МИГ-29 на Украйна, предаде Ройтерс. 

Вчера полският външен министър заяви, че правителството на страната е готово да даде своите МИГ-29 на САЩ, като ги разполжи в база "Рамщайн" в Германия. Предложението беше мотивирано от искането на Украйна от европейските страни да й  предоставят самолети, за да се справи с "руската инвазия".

От друга страна САЩ отхвърли предложението на Полша като го нарече "неразумно". Освен това то не е било обсъдено с Вашингтон, според американския зам.-държавен секретар. Първоначалният план е бил изтребителите да бъдат предоставени на разположение през Варшава. Притеснението на Полша обаче е, че това би я замесило директно в конфликта.

Подобни опасения споделя и САЩ. Говорителят на американското министерство на отбраната Джон Кърби заяви, че перспективата самолетите да излитат от база на САЩ и НАТО в Германия "за да летят във въздушно пространство, което се оспорва с Русия над Украйна, поражда сериозни опасения за целия алианс НАТО".

Днес по време на пресконференция Шолц отбеляза, че трябва да се мисли какво следва оттук нататък: 

"Предоставихме всички видове отбранителни материали и изпратихме оръжията, за които говорихме с вас, но е вярно и трябва много внимателно да обмислим какво правим конкретно. Несъмнено, военните самолети не са част от това".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews