Германия, Испания и Франция ще признаят Гуайдо за президент, ако Мадуро не свика избори до 8 дни

OFFNews 26 януари 2019 в 16:45 2289 0

Испания, Германия и Франция обявиха, че ще признаят опозиционера Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, ако до 8 дни сегашният държавен глава Николас Мадуро не свика избори.

Изявление по въпроса направи испанският премиер Педро Санчес, цитиран от Франс прес и БТА.

"Ако в срок от 8 дни във Венецуела не бъдат свикани справедливи, свободни и прозрачни избори, Испания ще признае Хуан Гуайдо за президент на Венецуела, за да свика избори, заяви премиерът социалист пред журналисти в президентската резиденция Монклоа.

"Не се опитваме да издигаме или сваляме правителства във Венецуела, искаме демокрация и свободни избори във Венецуела", добави Санчес в телевизионно изявление.

Френският президент Еманюел Макрон също заяви в Туитър, че страната му е готова да признае Гуайдо за изпълняващ длъжността президент, ако в 8-дневен срок във Венецуела не бъдат обявени избори.

"Без обявени до 8 дни избори ще бъдем готови да признаем Гуайдо за "изпълняващ длъжността президент " на Венецуела за започването на политически процес. Работим с европейските си партньори", написа Макрон в Туитър.

Говорителката на германското правителство също направи изявлението в Туитър.

"Ако до 8 дни не бъдат обявени избори, сме готови да признаем Хуан Гуайдо за временен президент, който може да започне политически процес (и) да работи с европейските партньор", посочи Мартина Фиц.

САЩ, Канада и редица латиноамерикански страни също подкрепиха Гуайдо. Турция и Русия пък застанаха на страната на Мадуро, който настоява, че е демократично избраният лидер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови