Германия е основна цел на руските дезинформационни кампании

OFFNews 09 март 2021 в 18:41 1623 0

Снимка wikimedia

Германия е основна цел на руските дезинформационни кампании. Това е заключението в публикуван доклад на европейската агенция за наблюдение на дезинформацията EUvsDisinfo.

В доклада на агенцията, създадена след анексията на Крим през 2014 г., изрично се посочва, че "Германия е  основна цел за усилията за руска дезинформация сред европейските държави членки".

В него се казва още, че Кремъл се опитва да изобрази Германия като страна, движена от "ирационална русофобия", за да отклони вниманието от нарушенията на човешките права и международното право от руска страна.

Документирани са 700 случая на фалшиви или подвеждащи съобщения, с цел да се разпространи дезинформация за Германия. Данните могат да бъдат сравнени единствено с тези за Франция (300 + случая), Италия (170 + случая) и Испания (40+ случая). В същото време Германия е описана като държава, която подкрепя диалога и сътрудничеството в Русия. 

Докладът е публикуван в момент, в който отношенията между Москва и Запада са изострени заради отравянето на критика на Кремъл Алексей Навални и наложената му ефективната присъда.

Германия е сред страните, които се застъпиха за налагането на нови санкции върху Русия, заради случаят с руския опозиционер. Навални, който беше отровен с нервнопаралитично вещество, миналата година, беше арестуван на летище в Русия, след петмесечно възстановяване в Германия.  Малко по-късно условната му присъда беше заменена с ефективна под претекст, че е нарушил задълженията си по нея, като не се е явил за подпис по време на престоя му в Германия. 

Според Навални именно Кремъл стои зад атаката срещу него, но Русия отрича подобна версия.

Миналия месец ЕС се съгласи да постави в черен списък четирима високопоставени руски граждани, заради случая с Навални. Срещу Москва вече действат икономически санкции заради анексията на Крим и подкрепата на Кремъл за въоръжени сепаратисти в Източна Украйна. По-нататъшни стъпки в отношенията се очаква да бъдат обсъдени по време на среща на върха на 25 и 26 март. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!