Герхард Шрьодер остава в партията, реши арбитражът на ГСДП. Желателно е да се дистанцира от Путин.

OFFNews Последна промяна на 08 август 2022 в 18:28 1515 0

Шрьодер и Путин

Снимка Getty Images

Герхард Шрьодер и Владимир Путин в Санкт Петербург през 2016.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) отхвърли днес всички искания да изключи бившия канцлер Герхард Шрьодер от своите редици, предаде БТА, позовавайки се на световните агенции.

Шрьодер е критикуван за близките си връзки с Русия, които така и не скъса въпреки предприетата от нея инвазия в Украйна.

Арбитражна комисия на партийната организация на германските социалдемократи в северната провинция Хановер, където живее бившият канцлер, отхвърли 17 заявления на членове на ГСДП с искане за неговото изключване от редиците на най-голямата формация от управляващата в Германия коалиция. Тя се аргументира, че 78-годишният Шрьодер не е нарушил партийните правила. "Желателно е" обаче той да "се дистанцира ясно" от руския президент Владимир Путин, подчерта в същото време арбитражната комисия.

Решението й може да бъде обжалвано.

Иначе то е очаквано. В Германия процедурата по изключване на партийни членове е сложен и обикновено дълъг процес, който често завършва с неуспех, отбелязва Асошиейтед прес.

Шрьодер все пак понесе политически последици в Германия. През май германският парламент затвори неговия финансиран от данъкоплатците офис и бившият канцлер сам се отказа от званието почетен гражданин на Хановер, изпреварвайки съответно решение на местните власти.

След началото на войната в Украйна на 24 февруари Шрьодер, който е и бивш председател на ГСДП, си навлече много критики заради близките си връзки с руския енергиен сектор и с Путин. Той не показва признаци да се е вслушал в призивите на високопоставени представители на своята партия да промени реториката си за Русия или сам да напусне левоцентристката формация, отбелязва АП.

Франс прес припомня, че Шрьодер все пак напусна през май съвета на директорите на руската петролна компания "Роснефт" и обяви, че е решил да не влиза в управителния орган на газовия концерн "Газпром".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

STOP THE WAR! Чуйте новата песен на OFFRoad band