Генералният секретар на ООН: Преговори за мир в Украйна засега са невъзможни

OFFNews 09 май 2023 в 15:34 1289 3

Антонио Гутериш

Снимка АП/БТА

Антонио Гутериш

Преговори за мир за войната в Украйна в момента са невъзможни, тъй като и Русия, и Украйна смятат, че могат да победят.

Това коментира в интервю за испанското издание "Ел Паис" генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

За съжаление, смятам, че в момента не е възможно да се проведат мирни преговори. И двете страни са убедени, че могат да спечелят. Това беше руско нахлуване против международното право, против Устава на ООН, но не мисля, че в момента Русия е готова да се оттегли от териториите, които окупира, и мисля, че Украйна се надява да си ги върне, казва Гутериш.

Той смята, че усилията на ООН сега трябва да бъдат съсредоточени върху разрешаване на конкретни проблеми като този със споразумението за експорта на зърното, което изтича на 18 май:

Това, което правим, доколкото е възможно, е да водим диалог и с двете страни за решаване на конкретни проблеми. Най-важната инициатива е износът на зърно от Украйна и на хранителни продукти и торове от Русия през Черно море.

ООН изцяло ангажирана с опитите да спаси инициативата, допълва генералният секретар. Подготвя се среща между Русия, Украйна, Турция и ООН в Истанбул. "Вярно е, че износът на храни и торове не е под санкция, но остават косвени пречки и ние се опитваме да ги отстраним; в допълнение към решаването на съществуващите проблеми с инспекциите, които са спрени в Черно море. Въпросът е да се постигне разширяване на инициативата, което да е по-трайно и съвършено", коментира Гутериш.

На въпрос дали мирът ще дойде, когато и двете страни смятат, че нито една от тях не може да спечели, Гутериш казва, в момента не вижда никаква възможност за незабавно постигане на примирие – „не говорим за бъдещето“.

Попитам дали се притеснява от опасна ескалация на конфликта – употреба на тактическо ядрено оръжие или ядрен инцидент в Запорожката атомна централа, той отговаря, че ситуацията е Запорожие е много проблемна. „ Надявам се, че и двете страни са достатъчно внимателни, за да предотвратят трагедия. И мисля, че възможността за ядрена ескалация е много малка. Инициативата на Китай беше много важна, тъй като много ясно заяви, че ядрената ескалация е неприемлива. Фактът, че Китай зае тази позиция, е много важен, за да се избегне изкушение, което би било недопустим абсурд.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

3

alfakentavur

09.05 2023 в 17:08

Да, това беше руско нахлуване против международното право и против устава на ООН. Второто. Първото беше през 2014 година.
 
X

Да помогнем на украинските деца!