Генералният секретар на НАТО: Не искаме конфронтация с Русия

OFFNews 02 май 2016 в 16:45 4821 8

"НАТО не иска конфронтация с Русия, надпревара във въоръжаването и нова Студена война, но смята за важно да реагира на действия, свързани с демонстрация на военна сила и на средства за възпиране от страна на Москва", заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС.

"Важно е да държим отворени каналите за политически диалог и да намерим пътища за намаляване на напрежението и за избягване на недоразумения", каза Солтенберг.

Генералният секретар отбеляза важността на състоялото се на 20 април заседание на Съвета Русия и НАТО, първото такова от две години. "Това беше важно, защото ако мълчим, няма да решим съществуващите проблеми", каза той.

"Това, което правим сега в Прибалтика и в Полша, не е съществено увеличение на бойните сили", коментира Солтенберг и допълни, че не става въпрос за разполагане на хиляди войници и по никакъв начин не се нарушава Основополагащия акт Русия-НАТО.

По думите му към настоящия момент няма опасност някоя от страните от алианса да бъде нападната.

"Ние трябва да бъдем, от военна гледна точка, решителни, предсказуеми и силни. Само тогава можем да отиваме на политически диалог с Русия", твърди шефът на НАТО.

Солтенберг отхвърли възможността за военна намеса срещу Ислямска държава в Либия, но добави, че при молба от либийското правителство организацията ще помогне за изграждане на структурите за сигурност в страната.





Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13685

16

mclaranist

03.05 2016 в 13:41

Отделно от това, че в Афганистан сами създадоха талибаните, Ал Кайда, ИДИЛ и т.н. НАТО от своя страна способства създаването на Косовския прецедент, след това разпада на Либия, Сирия и целия Блзък Изток. На всичко отгоре, до началото на 21 век, не помня дали не беше 2003 или 2004 Русия бе ,,вързана" от НАТО с договора ДОВСЕ, да няма право да движи свободно СОБСТВЕНАТА си войска в границите на Русия. Но пък НАТО ,,приятелски" се окопа по границите й. И ми е странно как в момента се коментира колко ,,агресивна" била Русия??? За последните 26 години НАТО и САЩ избиха и унищожиха повече държави и население, колкото сиг. СССР за съществуването си. И имат лицемерието да говорят за това че са ,,гаранти за мир" и за възпиране на агресивна Русия??!! Това със СССР ест. бе просто шеговит пример, да не вземе сега някой да се върже и на това :)

13685

15

mclaranist

03.05 2016 в 13:34

Отново гледам, че определен геополитически спор, влиза в дребнотемие- в кой месец започнал определен конфликт, а също и по кой канал или медия казали нещо за даден инцидент. Геополитиката, макар да е пълна с дребни подробности е МАЩАБНА. И на този фон НАТО да се прави на ,,умиротворяващ" агресивна Русия е все едно, Хитлер да говори за толерантност и интеграция на малцинствата. Да погледнем ли фактите глобално. От 1990г. Русия изтегля военните си контингенти от Европа и бвишото съветско пространство, като единствено в Кавказ остават няколко корпуса. Русия прекратява до 2005-6 полетите на стратегическата си авиация, както и програмите си за ПВО. От друга страна- НАТО буквално заобикаля Русия по всички граници, дислуцира АМЕРИКАНСКИ войски и техника до руските граници, увеличава многократно военните си бюджети, разполага ПВО по границите с Русия, създава военни бази из цяла Европа и по света, води 2 войни- Югославия и Ирак- без резолюции на ООН. И говорим за ,,агресията на Русия" ???

77927

13

El Commandante

03.05 2016 в 09:41

Не ми се обяснявай бе, кажи за данните на украинските диспечери и за холандското разследване, кво сучеш като кифладжия тука...

77927

11

El Commandante

03.05 2016 в 00:52

""Котелът" при Дебалцово е много по-късно - през януари,"

"Бои в районе Дебальцева, «дебальцевский котёл»[33">, «дебальцевская дуга»[34"> — интенсивные боевые действия в ходе вооружённого конфликта на востоке Украины, развернувшиеся в июле 2014 года"


Да, добре...