Генералът от резерва Петър Павел спечели първия тур на президентските избори в Чехия (обновена)

За бившият началник на воения комитет на НАТО са гласували 35,4 на сто, експремиерът Андрей Бабиш има 35 процента

OFFNews 14 януари 2023 в 17:43 3328 1

Снимка БТА

Андрей Бабиш води със стопяваща се преднина пред бившия началник на военния комитет на НАТО генеал Петър Павел.

Бившият премиер на Чехия Андрей Бабиш и бившият началник на генералния щаб и бивш началник на Военния комитет на НАТО Петър Павел ще се борят за президентския пост на втория тур на президентските избори в Чехия, съобщи Ройтерс. Петър Павел обаче след оспорвана конкуренция печели първия тур с 4 десети преднина. За него са гласували 35,4 на сто от избирателите, докато експремиерът Бабиш има 35 процента.

Трета е преподавателката по икономика и бивш ректор на Селскостопанската академия Дануше Нерудова, събрала 13,7 процента от вота. Останалите кандидати имат от 6 до по-малко от 1 процент.

Чешкият избирателен закон предвижда, ако никой от кандидатите не преодолее прага от 50 процента, задължителен за избора на президент, след две седмици да се проведе балотаж между двамата претенденти с най-висок резултат.

Избирателната активност в Чехия е била 67,5 на сто и е по-висока от тази на изборите преди пет години.

В понеделник съдът в Прага оправда бившия премиер Андрей Бабиш по обвинение в измама с европейски субсидии за два милиона долара. Прокуратурата бе поискала тригодишна условна присъда и глоба от 10 милиона чешки крони (около 440 000 долара) за Бабиш. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!