''Газпром'' обвини Украйна, че възпрепятства доставките на природен газ за Молдова и заплаши да намали транзита

Руският енергиен гигант предупреждава, че от 28-и ноември ще започне да намалява подаването на природен газ към тръбопровода "Суджа"

OFFNews 22 ноември 2022 в 20:39 4072 8

Газпром

Снимка Пресслужба на Газпром

Газпром

Руският енергиен гигант "Газпром" обвини Украйна, че възпрепятства доставките на природен газ за Молдова през газопровода "Суджа".

В канала си в Телеграм компанията пише, че "обемът газ, доставен от "Газпром" на газоизмервателната станция "Суджа" за транзит към Молдова през територията на Украйна, надвишава физическия обем, пренесен на границата на Украйна с Молдова", предаде БНР.

Според "Газпром" Украйна е натрупала около 52,52 млн. куб. метра газ, който е предназначен за Молдова. Около 43 млн. куб. метра газ транзитира "Газпром" през Украйна от Русия към европейските пазари всеки ден през последните седмици. Компресорната станция "Суджа" е единственият път на руския природен газ за Западна Европа след експлозиите на "Северен поток".

Руският енергиен гигант предупреждава, че от 28-и ноември ще започне да намалява подаването на природен газ към тръбопровода "Суджа" в размер на дневната недостатъчна доставка, ако продължава да съществуват дисбалансите в транзита през Украйна.

В понеделник Молдова предупреди населението си да се подготви за сурова зима, тъй като тя е изправена пред "остра" енергийна криза, която рискува да разпали недоволството на хората от войната на Русия в Украйна, заплашвайки енергийните доставки и повишавайки цените.

Операторът на украинската газопреносна мрежа ГТС Украйна съобщи, че са транзитирани подадените количества газ и това може да се потвърди от всички документи на компанията, подписани от всички оператори, включително и "Газпром".

Компанията обаче отбелязва, че от септември през входните точки на Молдова вече може да бъдат правени виртуални доставки, а руският газов гигант настоява подобна практика да не бъде прилагана. Според ГТС именно това е причината "Газпром" да заплашва с намаляване на доставките - за да блокира този инструмент и да запази зависимостта на Молдова от руския природен газ.

"Заплашвайки да намали обемите за транспортиране на газ за Молдова, "Газпром" се опитва да лиши тази страна от възможността да използва украинската газопреносна система", заяви официалният представител на оператора на Украйна Олга Биелкова и допълни, че това не е първият път, в който Русия прибягва до използването на газа като инструмент за политически натиск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

7

6екеr4о

23.11 2022 в 14:41

Явно Путлер вече е прежалил и Приднестровието, щом е разпоредил на "Газпром" да правят обичайните руски мизерии на Молдова. Събирам монети и наскоро ми попаднаха копейки от т. нар. "Приднестровска молдовска република". Циркът е пълен, на гърба на тез монетки е пльоснат Герба на СССР! Пък после тия от путлеровата шайка нека да се правят на някакви нови мистични/космични християни, но ние много добре си знаем, че са прости съветски комунисти!

345

5

Джендо Джедев

23.11 2022 в 11:23

Еврак,

То не е трудно някой да се насъска срещу алкашите. Самите алкаши го правят най-добре. :D

22548

3

dolivo

23.11 2022 в 08:30

безсърдечните тролове отдолу пак изляха помията

бухай по цивилната инфраструктура с бомби и очаквай договорни отношения

руска сган терористична

дайте им "урок" с още бомби и назидание?
 
X

Да помогнем на украинските деца!