Гърция в частичен фалит

OFFNews 28 февруари 2012 в 08:11 3372 0

Гърция. Снимка: БГНЕС
Гърция. Снимка: БГНЕС

Рейтинговата агенция Standard & Poor`s понижи рейтинга на Гърция от „СС" до „SD" (селективен дефолт). Това на практика е нулев рейтинг или "частичен фалит". 

Според Standard & Poor’s навлизаме в ситуация, в която Гърция няма да обслужва някои от дълговите си ангажименти. В конкретния случай причината за това действие е решението на властите принудително да наложат със задна дата на всички притежатели на гръцки дългови книжа да се откажат от около 70-75% от доходността по тях. Понижението на кредитния рейтинг на Гърция до „селективен дефолт” може да се окаже временно, но това не гарантира, че страната няма да се окаже в състояние на фалит в бъдеще, заяви анализаторът на международната рейтингова агенция Standard & Poor’s Мориц Кремер, цитиран от РИА Новости. Помощта от 110 млрд. евро за 3,5 г., одобрена от Европейския съюз през май 2010 г., не успя да помогне на Гърция. Това наложи отпускането на допълнителен кредит от ЕС, МВФ и ЕЦБ на стойност 120 млрд. евро  и въпреки това опасността от банкрут не е напълно избегната и до момента. Страната ще остане в това състояние до приключването на обмяната на досегашния дълг срещу нови инструменти, което се планира да стане на 12 март за повечето облигационери, но след това очакваме връщане на по-високата оценка от S&P, твърдят от гръцкото финансово министерството. Няколко часа след решението на рейтинговата агенция Европейската централна банка  временно прекрати използването на гръцките облигации за гаранция при финансиране от нейна страна. Според ръководството на банката ликвидните нужди на засегнатите от това решение може да бъдат удовлетворени от съответните национални централни банки. Очаква се ЕЦБ да възобнови приемането на издадените или напълно гарантирани от гръцкото правителство книжа като гаранция в средата на март, след като приключи операцията по замяната на облигации.

S&P даде подобна оценка на агенция Fitch от миналата седмица, която определи рейтинга на Гърция до една степен над неконтролиран фалит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови