Гърция се бори с пожари на няколко фронта, най-тежко е край Александруполис и Атина

OFFNews 23 август 2023 в 13:41 3735 0

Александруполис

Снимка Getty Images

Дим от горски пожар покрива град Александруполис на 22 август 2023 г. Десетки пациенти от болница в града бяха евакуирани на ферибот във вторник, докато пожар в подножието на планината Парнита в покрайнините на Атина изпрати гъсти облаци дим над столицата.

Пети ден продължава борбата с горските пожари в Гърция. Огънят край Александруполис, който се разгърна на 15-километров фронт, не е овладян. Голям пожар избухна и в близост до столицата Атина. 

За последните три дни са избухнали 209 нови пожара, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ.

Националната обсерватория в Атина разпространи видео, в което се вижда разпространението на пожара край Парнита край Атина от вчера до тази сутрин:

Пожарите край гръцката столица продължават да бушуват, като изгориха къщи, магазини и коли във Фили и хиляди декари гора в района, съобщи телевизия „Скай“, цитирана от БТА. Ситуацията там се определя като много тежка и жителите в района се евакуират по сигнал на властите. Борбата на пожарникарите е да предотвратят разпространението на пожара към най-голямата гора край Атина в планината Парнита.

Огънят е достигнал град Мениди, където са евакуирани около 150 души. Засега не са засегнати домове, пише гръцкото издание "Катимерини".

Говорителят на пожарната Янис Артопиос съобщи, че на фронтовете на пожарите край Атина работят сухопътни сили, седем самолета, включително два от Швеция и два от Германия, които бяха изпратени вчера, осем хеликоптера и доброволци.

Битката с огъня в района на Еврос в Североизточна Гърция се води за пети пореден ден, като огънят гори на шест фронта, заяви говорителят на пожарната. На място там помагат пожарникари от Румъния и пет самолета, два от които са кипърски.

В Кавала общата картина на пожарите е подобрена, като там има само два активни фронта, над които действат два самолета, един от които е от Хърватия.

Сателитно изображение, излъчено по държавната телевизия, показа, че димът от пожарите в Еврос се е разнесъл из цялата страна до Йонийските острови на северозапад, недалеч от Италия.

Като огромен се характеризира и фронтът в префектура Беотия в Централна Гърция, където до вчера вечерта бяха евакуирани девет населени места, а хиляди декари гори и маслинови дървета бяха изпепелени. Към момента ситуацията е подобрена, съобщи ЕРТ.

Артопиос посочи, че за днес е обявен много висок риск от пожари в няколко области на страната. „Условията продължават да са трудни и в някои случаи екстремни. Всички сили на Гражданската защита остават нащрек и се борят в огнищата на пожарите“, подчерта той.

Един от пожарите е частично овладян – този в Псахна на остров Евбея (Евия), предаде ЕРТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки