Гърция обмисля да отвори поне още един граничен пункт с България

OFFNews 27 юли 2020 в 17:30 2804 0

Министър-председателят на Гърция Кирякос Мицотакис е поел ангажимент да обсъди с експерти и да се възстанови преминаването от България към южната ни съседка през поне още един граничен пункт, съобщиха от външното ни министерство. 

В момента преминаването в Гърция става само през един ГКПП - "Кулата-Промахон".

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна днес с нейния колега Никос Дендиас и с Мицотакис в Атина.

Захариева е обсъдила въпроса за по-бързото възобновяване работата от страна на Гърция на възможно най-голям брой гранични пунктове на общата ни граница.

Външният министър е на посещение в Атина по повод 140-ата годишнина от установяването на двустранни дипломатически отношения.

„Говорихме и как да облекчим движението между двете държави в условията на коронавируса", заяви Екатерина Захариева. Тя подчерта, че не е възможно само един граничен пункт в момента да обслужва целия поток от пътници към Гърция през общата ни граница и това силно затруднява гражданите.

„Мога да ви уверя, че лично премиерът е поел ангажимент да се занимае с въпроса и скоро ще има резултат, защото той разбра, че това е важно не само за двата народа, но и за комуникациите в Европейския съюз. Пандемията ни постави в доста трудно положение на много нива. Учените носят тежка отговорност, а ние се движим в техните рамки“, потвърди и гръцкият външен министър Никос Дендиас. „Искам да ви поздравя колко добре се справяте с коронавируса. Всички имаме проблеми, но като цяло страните се справят много добре“, каза още Дендиас. 

По време на срещата с Дендиас външният ни министър засегна и темата за по-бързото изграждане от гръцка страна на граничния пункт „Рудозем-Ксанти“. Той ще подобри не само трафика, но и ще допринесе за икономическото развитие на регионите от българска и от гръцка страна.

Двамата външни министри обсъдиха целия спектър на двустранните отношения в рамките на стратегическото партньорство, включително строителството на газовия интерконектор и ги определиха като отлични. Договорено бе икономически екипи да работят заедно за привличане на високотехнологични инвестиции в региона, и по-специално в автомобилостроенето.

Гърция е сред най-важните търговски партньори на България. През 2019 г. двустранният стокообмен с Гърция възлиза на 3,5 млрд. евро, като бележи 8,3% ръст. Износът ни към Гърция се е увеличил с 6,5% и е в размер на 2 млрд. евро. Вносът се е увеличил с 10,7% и е в размер на 1,5 млрд. евро. Салдото е положително (461 млн. евро), съобщават от МВнР.

Двамата министри приветстваха постигнатото решение от Европейския съвет по общия бюджет и спасителния план за излизане от кризата, като бе изтъкнато значението на бързото подготвяне на национални програми за прилагането му.

Външните министри на България и Гърция изразиха дълбоко съжаление от промяната на статута на църквата „Света София“ в Истанбул. Според българската страна „Света София“ свидетелства за диалога на различните култури и религии и трябва да бъде съхранена като част от световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови