Гърция на 24-часова стачка за телевизия ЕРТ

13 юни 2013 в 11:32 2608 0

Стачка в ЕРТ. Снимка:БГНЕС
Стачка в ЕРТ. Снимка:БГНЕС

Решението на гръцкия министър-председател да закрие националната обществена телевизия ЕРТ вдигна страната на 24-часова национална стчака в четвъртък.

Недоволството обхвана журналистите от всички медии в страната, но и други сектори. Частните медии обявиха, че излизат на протест в знак на солидарност със 2600-те служители на държавната обществена телевизия, много от които ще останат без работа. Плановете на правителството са телевизията да преустанови работа поне до края на лятото, а след това да бъде преобразувана в ново дружество с много по-малък щат и разходи.  

Освен журналистите в стачката се включват и двата големи синдиката в Гърция - на работещите в частния и в държавния сектор. Освен спирането на работа, протестиращите ще проведат и митинги в столицата Атина, които се очаква да затруднят трафика в града. 

Междувременоо в някои медии се прoкрадват информации за огромните заплати, които получават шефове и звезди на телевизия EРТ. Годишното възнаграждение на директорите на отдел новини и сутрешен блок например е 325 хиляди евро. Водещите на новините получават близо 220 хиляди евро, а главният директор - 250 хиляди.

Гръцкият министър-председател Антонис Самарас сподели, че държавата има намерение да създаде нова национална телевизия, която да бъде в съответствие със съвременните медийни модели. 

"Ние искаме да се отървем от телевизия, която не е прозрачна. Някои хора обаче желаят порочната практика да продължи",  заяви Самарас. 

Според официалната информация телевизията получава годишна субсидия от 300 милиона евро от държавния бюджет.

Междувременно българското Външно министерство прикани българските граждани по възможност да избягват централните части на Атина, както и местата, на които ще се струпват много хора заради националните протести. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!