Гари Каспаров: Малко вероятно е Русия да се съхрани в сегашните си граници

OFFNews 09 януари 2019 в 20:57 6566 2

Според бившия световен шампион по шахмат Гари Каспаров в близко бъдеще Русия може да загуби част от своите територии.

„Проблемни са далекоизточните територии. Те са слабо населени, но богати на природни ресурси, които се използват от властта за лично обогатяване", пише Каспаров на своята интернет страница, цитиран от БНР.

По негови думи към тези територии очевидни претенции има Китай, който разполага с финанси, историческа перспектива и визия за столетия напред. Това за мен е главният въпрос – ще успее ли Русия да запази макар и само административен контрол върху Далечния изток“, посочва Каспаров.

Той е категоричен, че Русия в момента е империя с очевидно нееднородни региони. "Например Северен Кавказ и особено Чечня силно се отличават от сибирските или северозападните региони", добавя бившият шампион по шахмат.

На своята страница Каспаров отговари на редица въпроси, поставени му от читатели, сред които възможна ли е демократизация на Русия, за отношенията си с друг виден опозиционер – Алексей Навални, за външната политика на президента Путин, за Тръмп и отношението му към Путин и Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

10.01 2019 в 11:23

За съжаление Каспаката е прав - малко вероятно е. Обаче и по-невероятни неща са ставали, така че да не бързаме с приписването на Сибир на Мечо Пух.
 
X

Да помогнем на украинските деца!