Г-7 ще отпуска по 100 млрд. долара годишно на бедните страни

OFFNews 13 юни 2021 в 20:47 1532 0

Снимка БТА/AP

Британският премиер Борисов Джонсън и съпругата му Кари Джонсън посрещат президента на Южна Корея Мун Дже-Ин и съпругата му Ким в Корнуел.

Шестте най-развити западни икономики и Япония ще отпускат по 100 милиарда долара годишно в помощ на по-бедните държави. Това е записано в проект за комюнике, с което трябва да завърши тридневната среща на високо равнище в Корнуол, съобщи кореспондентът на БНР. 

По въпроса за борбата с климатичните промени се очаква лидерите от Г-7 да се ангажират със строги мерки. Те ще обещаят да намалят почти наполовина въглеродните си емисии до 2030 година спрямо нивата от 2010-та година. Освен това седемте възнамеряват да спрат финансирането на въглищни проекти в развиващите държави и да предложат финансови компенсации на всяка страна, която прекрати употребата на въглища.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че присъствието на новия американския президент Джо Байдън на срещата на Г-7, е дало нов тласък на разговорите:

"Ние можем да работим по решения на тези проблеми с нов импулс. И мисля, че е много добре, че станахме по-конкретни"

Заключителният трети ден на срещата на високо равнище на Г-7 в английското графство Корнуол е посветен основно на борбата с климатичните промени.

Лидерите на Г-7 са изправени пред най-важните решения в човешката история свързани с климатичните промени, това заяви сър Дейвид Атънбъро, който ще присъства днес на срещата, в чийто дневен ред основна точка е намаляване на въглеродните емисии и възстановяване на биоразнообразието. Атънбъро предупреди преди срещата, че „хората са на ръба на унищожаването на цялата планета“. Очаква се Великобритания, Съединените щати, Канада, Япония, Франция, Германия и Италия да обещаят да намалят почти наполовина вредните емисии до 2030 година в сравнение с нивата от 2010 година.

Обединеното кралство вече пое ангажимент за съкращение с 58%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови