Г-7 на извънредна среща за Афганистан: ще забавят ли САЩ изтеглянето си?

OFFNews 24 август 2021 в 07:13 1833 0

Снимка БТА/АП

Лидерите на Г-7 се събират на извънредна среща заради ситуацията в Афганистан.

Тя ще се проведе онлайн и е следствие от разговорите между министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън и американският президент Джо Байдън.

Очаква се на нея Джонсън да поиска от Байдън крайният срок за изтегляне на американските сили от Афганистан да бъде удължен, за да може да продължи евакуацията на хора от страната. Сега той е 31 август. 

Талибаните се противопоставят на желанието на британския премиер. Вчера те предупредиха, че не приемат удължаване на престоя на американските и съюзническите военни сили в страната.

"Даунинг стрийт" съобщава, че двамата държавници са постигнали съгласие за нуждата световната общност заедно да помогне за предотвратяването на риска от хуманитарна криза.

Великобритания оглавява Г-7 тази година. Групата на седемте включва още САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония.

Белият дом съобщи, че лидерите на Г-7 ще обсъдят "обща стратегия и подход", след като талибаните превзеха Афганистан на фона на изтеглящите се по волята на Байдън американски и НАТО-вски войски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!