ФСБ поиска от руски съд арест за вицепремиера на Украйна Ирина Верешчук

OFFNews 06 декември 2022 в 11:27 2605 3

Ирина Верешчук

Снимка Facebook / Ірина Верещук

Ирина Верешчук

Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) поиска Лефортовският районен съд в Москва да издаде задочно заповед за арест на заместник-председателя на Министерския съвет на Украйна и министър по въпросите на реинтеграцията на временно окупираните територии Ирина Верешчук, съобщи „Настоящее время“. Заедно с Верешчук руските служби са поискали и арест на заместник-министъра на външните работи на Украйна Емине Джапарова.

Срещу Верешчук и Джапарова ФСБ е повдигнала обвинения по член от Наказателния кодекс на Руската федерация за „нарушаване на териториалната цялост“. Двете са обявени от ФСБ за международно издирване.

През октомври Украйна пусна за издирване стотици руски чиновници и депутати – членове на Държавната дума, сенатори, членове на Съвета за безопасност и руското правителство. В списъка на издирваните са директорът на ФСБ Александър Ботников, председателят на Думата Вячеслав Володин, ръководителят на Росгвардия Виктор Золотов, шефът на руското МВР Владимир Колоколцев, председателката на горната камара на руския парламент – Съвета на федерациите Валентина Матвиенко, ръководителят на разузнаването Сергей Наришкин, военния министър Сергей Шойгу и още много други. На всички тях са повдигнати обвинения за посегателство срещу териториалната цялост на Украйна, престъпление по чл. 110, част 2 на НК на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

06.12 2022 в 14:37

Уважаеми г-н Грозник, извинявам се за обръщението, но сам сте си избрал този никнейм, за кремълския режим никакви правила и договорености, пък били и те международни, не важат! Путлер го е еня само за Величието на Империята и най-много собственото му оцеляване, а кървищата се некакви подробности от пейзажа...

1086

2

groznik

06.12 2022 в 12:47

Наказателния кодекс на Руската федерация за „нарушаване на териториалната цялост“. А за нарушаването на Будапещенския меморандум не се споменава. На 5 декември 1994 г. Великобритания, Руската федерация и Съединените американски щати подписаха в Будапеща Меморандум за обещание за сигурност във връзка с присъединяването на Украйна към Договора за неразпространение на ядрено оръжие (ДНЯО).
Страните, подписали Будапещенския меморандум, се задължиха да се въздържат от заплахи със сила или нейното използване срещу териториалната цялост или политическата независимост на Украйна.

2099

1

Mateevk

06.12 2022 в 12:31

И защо така? Да не би да са отишли в "навеки руския" Херсон? Ама той и Зеленски беше там нелегално без руска виза.
 
X

Да помогнем на украинските деца!