Фрикове и фейкове. Румънска телевизия разкрива методите на руската пропаганда в страната

OFFNews 28 октомври 2022 в 20:56 6713 7

Дина Шошоакъ

Снимка Romania Insider

Диана Шошоакъ

Руските пропагандисти манипулират информационния поток в Румъния, като публикуват в социалните мрежи информации за мними протести срещу НАТО и САЩ, а в тях участват и високопоставени румънски политици, съобщи в петък телевизионният канал Digi24.

Един от рупорите на кремълската пропаганда в страната е румънският адвокат и крайнодесен политик Диана Шошоакъ, член на Сената на Румъния. Шошоакъ си спечели популярност в страната през 2020 година със серия популистки изявления и позиции против ограничителните мерки в пандемията от COVID-19.

Сенаторката, обаче, е само едно име, което показва механизмите, използвани от Русия за дезинформация и промяна на ракурса към войната в Украйна. В практиката си руснаците използват различни фрикове и фейкове за да създадат фалшива информационна картина както в страната, така и за публиката в Русия.

Едно от живите излъчвания на Шошоакъ във Фейсбук, в което сенаторката заплашва президента Клаус Йоханис със затвор за държавна измяна, се популяризира в социалните мрежи от руските пропагандисти. В съобщението си Диана Шошоакъ заявява, че войната, започната от Русия в Украйна, не е работа на НАТО и че американските войски нямат работа в Румъния.

Изявите се подхдащат от пропагандистите в Русия, които компилират и изображения от различни протести в Букурещ, които, по техните твърдения, са срещу пристигането на военни части на НАТО в Румъния. „Какво правят там си е тяхна работа (на Русия и Украйна, б. р.) Това не е проблем нито на Румъния, нито на НАТО, нито на Европейския съюз. (...) Следователно това, което иска да направи НАТО, а нашите глупави лидери изпълняват заповедите, е акт на държавна измяна спрямо Румъния. Ако се осмелите да въвлечете Румъния във война, ние също ще ви вкараме в затвора за държавна измяна“, обърна се Диана Шошоакъ към президента Клаус Йоханис в публикацията на страницата си във Фейсбук.

Публикацията на сенаторката е беше подхваната и споделена в няколко акаунта в Twitter, в частност от потребител на Twitter @ivan_8848. Той обаче се появява в списък на руски пропагандисти и московски „полезни идиоти“, съставен от холандски блогър. Същият клип със същото съобщение се появява и в други канали в Twitter, на различни езици.

Руската пропаганда не се ограничава до популяризиране на спорни румънски политици, чиито послания са в съответствие с пропагандата на Москва, но дори грубо фалшифицира изображения и лозунги, възползвайки се от незнанието на румънски език, за да твърди, че в Букурещ е имало протести срещу подкрепата на Украйна и против пристигането на войски на НАТО в Румъния. Руските автори на компилациите използват, че аудиторията не знае румънски език и „превеждат“ посланията от различни провеждани през последните години митинги и протести в Букурещ като призиви срещу НАТО, ЕС и ангажираността на Румъния за подкрепа на Украйна.

Подобни похвати се използват не само от тролове, ботове и маргинални сайтове, но и от официалната руска пропаганда в лицето на агенции като ТАСС и РИА Новости. Традиционно се появяват заглавия като „Германия е против нови помощи за Украйна“, а в самия текст вече се казва, че читател с някакъв ник е написал в коментар под статия в „Ди Велт“, че е против изпращането на оръжие от Германия за Украйна. Много често самите „читатели“ пишат от фиктивни профили и са част от хибридната война, която води руската пропаганда в Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

7

Johnny B Goode

31.10 2022 в 05:16

Споко Пешко, на теб няма какво да ти промият

1642

6

NWO

29.10 2022 в 11:18

Шошоакъ не е жена само за един мъж, Пешо, не се бутай :)

-5426

5

Бай Пешо от Перни 6

29.10 2022 в 10:47

Няма нужда да ходя никъде, мен си ми е добре тук, просто не трябва да си правим нашата къща американска кочина и колония с такова промиване на мозъци.

2744

4

AAA

28.10 2022 в 23:31

Бай Пешо , има още малко време да отидеш до Москва и да и се порадваш . Или вече и ти не щеш в кочината :)

-5426

3

Бай Пешо от Перни 6

28.10 2022 в 21:40

С американската пропаганда никой не може да се мери.

2073

2

Johnny B Goode

28.10 2022 в 21:02

-чно сбъркано.

2073

1

Johnny B Goode

28.10 2022 в 21:01

Тази като че е правена на същия калъп като Митрофанова и нашата вице-Резидентка.
Има нещо генети