Френският военен министър: 800 000 мигранти прииждат от Либия

OFFNews 24 март 2016 в 13:55 3686 4

Жан-Ив льо Дриан
Жан-Ив льо Дриан

Около 800 000 мигранти чакат да се прехвърлят в Европа от Либия. Това заяви френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Франс прес.

В отговор на въпрос на радио Юроп-1 Льо Дриан първоначално каза, че в Либия са струпани стотици хиляди мигранти, след което уточни, че вероятно те са около 800 000.

"Не бива да се допуска трафикът на мигранти да осигури допълнителни финансови ресурси на ДАЕШ", каза министърът.

Затова европейците настояват в Либия да се установи възможно най-бързо правителство на националното единство, което да разреши на корабите на Европейския съюз от операцията "София" да преследват трафикантите до либийските брегове.

Операцията "София" бе започната през юни 2015 г. с участието на 22 европейски страни. Сега те могат да претърсват и конфискуват кораби с мигранти единствено в международни води, далеч от базите на каналджиите.

"В Либия е спешно и наложително да се състави правителство на националното единство. Близко сме до това, но трябва да се включат всички фактори с влияние в района, за да бъде признато това правителство", подчерта Льо Дриан, намеквайки за Египет, Катар и Турция.

"След като бъде съставено, това правителство трябва да каже какво възнамерява да прави и какво иска от международната общност, за да премахне три заплахи в Либия: ДАЕШ (Ислямска държава), която сега разполага там с между 4 и 5 хиляди бойци, трафикът на мигранти и трафикът на оръжие", продължи френският министър на отбраната.

В Либия сега има две съперничещи си правителства - в Триполи, подкрепяно от коалиция от въоръжени милиции, и в източния град Тобрук, признато от избрания парламент, напомня АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews