Френски съд издаде международна заповед за арест на Башар Асад

OFFNews 15 ноември 2023 в 15:09 3705 1

Башар Асад

Снимка БТА архив

Президентът на Сирия Башар Асад

Френски съд е издал международна заповед за арест на сирийския президент Башар Асад. Той е обвинен в съучастие в престъпления срещу човечеството и военни престъпления заради предполагаемите химически атаки в Сирия през лятото на 2013 г., съобщи АФП. 

Източник от съдебната система е потвърдил издаването на четири заповеди за арест, предполагаемите атаки са извършение с газ зарин. При тях според американското разузнаване на 21 август 2013 г. в Източна Гута са загинали над 1000 души.

В заповедта фигурират още братът на Башар Асад - Махер, фактически ръководител на елитно подразделение на сирийската армия, както и генералите Гасан Абас и Басам ал Хасан, който е ръководител на службата за сигурност.

От април 2021 г. съдиите следователи от отдела за престъпления срещу човечеството на Парижкия съд разследват химическите атаки в Сирия през 2013 г., за които е обвинявано правителството на Башар Асад, припомня БТА. Разследването е започнато, след като Сирийският център за медии и свобода на словото, Инициативата за правосъдие на фондация "Отворено общество" и Сирийският архив подават иск като граждански ищци. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

1

edin slep

15.11 2023 в 16:19

Асад старши е министър на отбраната в Сирия и ръководи сирийските войски в гражданската война в Йордания, които е трябвало да свалят краля и да управляват с "палестинците".

Не успял, ама направил преврат и станал президент на Сирия. Шефчее на БААС - партията управлявала и Сирия и Ирак. Социалистическа партия, подкрепяна от СССР и след това от Русия.

Да не мислите, че случайно са избивали хората в сирийската гражданска война?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика