Франция затяга мерките за месец, специалистите искат 'блокиране' на страната

OFFNews 28 октомври 2020 в 12:12 2723 0

Президентът на Франция Еманюел Макрон ще направи изявление в 20 ч. местно време, за да оповести новите мерки срещу COVID-19, които ще бъдат въведени в страната, предаде France24. Очаква се националното затварянето да е по-гъвкаво от това през март.

"Трябва да се подготвим за трудни решения", каза вътрешният министър Джералд Дарманин. "В един момент трябва да направим тежък избор", допълни той.

Френските власти наложиха вечерен час от 21 ч. до 6 ч., който засяга около 46 милиона души - две трети от населението.

Обмисля се и удължаване на вечерния час и блокиране най-засегнатите региони.

Друг вариант, който е на дневен ред е, учениците да не се върнат в училище след есенната ваканция, която приключва този уикенд.

Вирусът е "извън контрол"

Премиерът Жан Кастекс заяви, че новите мерки срещу разпространението на коронавируса са "необходими" и че цялата страна трябва да бъде мобилизирана, за да се "защити френския живот".

Франция регистрира черен рекорд от 52 010 новозаразени в неделя. Във вторник бяха отчетени над 33 400 нови случая и 523 смъртни случая. 

"Вирусът е извън контрол", каза специалистът по инфекциозни болести Жил Пиалу. Той призова правителството да предприеме "драстична мярка - блокиране" за цялата страна. 

"Тази втора вълна вероятно ще бъде по-лоша от първата", каза ръководителят на правителствения медицински съвет Жан-Франсоа Делфрайси и предупреди, че много от французите все още не осъзнават какво предстои.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови