Франция забранява на родителите да бият децата си

OFFNews 30 ноември 2018 в 17:59 2392 1

Националното събрание, долната камара на френския парламент, одобри законодателни промени за забрана на телесните наказания на деца от техните родители, съобщи БТА. 

Те ще задължат родителите да възпитават децата си без прибягване до "физическо или психологическо насилие". Текстът ще бъде добавен към френския Граждански кодекс, който урежда родителските отношения, като в него не се предвиждат никакви наказания в случай на неспазването му.

Правителството се упълномощава да направи оценка на мащаба на прибягването до телесни наказания във Франция и да докладва догодина пред парламента с препоръки какви мерки са необходими, за да се помогне на родителите и да се повиши осведомеността им по въпроса.

Съветът на Европа приветства промените във френското законодателство, като нарече вота "исторически". Законопроектът бе одобрен с 51 гласа "за" при само 1 "против" и трима въздържали се, отбелязва Ройтерс.

За него гласуваха центристките и левите депутати, а повечето им колеги от основната опозиционна сила - десноцентристката партия "Републиканците" - не гласуваха. Единственият глас против бе на представител на крайната десница. 

Сега текстът отива за одобрение в горната камара на френския парламент, Сената, където опозицията има превес. Така Франция е на път да приведе законодателство си в унисон с много други страни от ЕС, макар че за нарушение на забраната не се предвижда наказателна отговорност.

Първа забранява със закон родителския бой Швеция през 1966 г., последвана от още 54 държави, сред които 22 от настоящите 28 страни членки на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови