Франция ще отдаде национална почит на полицая, който се размени за заложник

OFFNews 25 март 2018 в 09:08 5342 1

Снимка EPA

Арно Белтрам

Франция ще отдаде национална почит на жандармериста, който се размени за заложник при нападението в Треб. 

За да заблуди похитителя, който взе заложници в супермаркет, жандармеристът Арно Белтрам влезе невъоръжен в магазина, като убеди нападателя в замяна да пусне жена. Той беше тежко ранен и по-късно почина от раните си.

Не е уточнена датата, на която ще бъде извършена церемонията. Изявлението беше направено в края на заседание за отбраната в Елисейския дворец, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Френският президент обяви, че жандармеристът е загинал като герой. Освен това той поиска от префектите, представляващи държавата в департаментите, да свикат тази седмица представители на службите, отговарящи за следенето на радикализираните лица. Според министерството на вътрешните работи заседанието ще има за цел да припомни инструкциите за бдителност след атентата.

25-годишният извършител на атентата в петък Редуан Лакдим се е обявил за "войник" на Ислямска държава, която пое отговорност за нападението.

Министърът на вътрешните работи Жерар Колон съобщи, че той е бил следен от разузнавателните служби, но е било сметнато, че не се е радикализирал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови