Франция разследва за реч на омразата турски политик, нарекъл Шарли Ебдо ''кучи синове'' и ''копелета'' (видео)

OFFNews 28 октомври 2020 в 20:42 7850 2

"Шарли Ебдо: Вие сте копелета... Вие сте кучи синове..." Така реагира в Twitter турският заместник-министър на културата Сердар Чам на карикатурата във френското сатирично издание, която пародира президента Реджеп Ердоган.

На корицата на последния брой на Шарли Ебдо Ердоган вдига бурката на жена, която му слугува и възхитен от голия й задник, заявява: "Ехаа! Пророкът!"

Непримиримият и хаплив стил на изданието разгневи властите в Анкара, стигна се и до повикване на изпълняващия длъжността посланик на Франция в турското външно министерство.

Но и в Париж не цари мълчание. Заради обидите "копелета" и "кучи синове" ръководителят на френската междупарламентарна комисия за борба с расизма и нетърпимостта Фредерик Потие ще подаде съдебна жалба срещу турския заместник-министър на културата. 

Недостойно е в настоящия контекст - когато тече съдебният процес за терористичната атака срещу редакцията на Шарли Ебдо и когато сме свидетели на трагедията с убийството на френския учител -  да се налива масло в огъня и да се заплашва редакцията на изданието, заяви Потие.

Ръководителят на междупарламентарна комисия за борба с расизма се обърна и директно към Twitter, като попита как подобни "отвратителни изявления на турски политик" са в съответствие с правилата на социалната мрежа.

Няма да се поддадем на опитите за сплашване, каза още Фредерик Потие, цитиран от RFI.

A Шарли Ебдо публукува и видео версия на карикатурата, която ядоса официална Анкара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1894

1

Sashkavas

28.10 2020 в 21:18

“ Недостойно е в настоящия контекст - когато тече съдебният процес за терористичната атака срещу редакцията на Шарли Ебдо и когато сме свидетели на трагедията с убийството на френския учител - да се налива масло в огъня и да се заплашва редакцията на изданието”

Баси наглото изказване. Понеже Шарли налива напалм в огъня и се дразнят, че арабите наливат масло