Франция изтегля войниците си от Мали през март

Вероника Шербанова 06 февруари 2013 в 11:59 1693 0

Френска военна операция в Мали, Снимка: BBC
Френска военна операция в Мали, Снимка: BBC

Изтеглянето на френски войници от Мали ще започне през март. Това заяви външният министър на Франция Лоран Фабиюс, цитиран от световните медии.

„Ще продължим операцията на север, където все още има терористични огнища. Ако всичко се осъществи, както е планирано, през март броят на френските войски може да намалее“, посочи Фабиюс. На жителите на страната трябва се гарантира сигурност, неприкосновеност на територията на Мали и суверенитета й, заяви той.

В момента в Мали се намират над 4000 френски военни. Помагат им около 2000 военни от Чад и Нигерия, като се очаква броят им да нарасне до 6000 души. 

Според официалните данни до момента по време на военната операция в Мали е загинал само един френски войник – пилот на хеликоптер. В същото време френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан обяви, че стотици бойци на Ал Кайда са ликвидирани от френските военни от началото на операцията в африканската държава. Те са загинали при въздушни удари и директни сблъсъци, добави той. По думите му последният голям град в северната част на Мали – Кидал, вече е изцяло под френски контрол.

Малийските сили са успели да заловят френски военни, в това число и висшестоящи, посочи френският министър на отбраната. Според него затворниците ще бъдат изправени през съда на африканската страна и пред международния съд.

В същото време на официална среща в Брюксел беше обсъдено как да се осигури траен мир в региона чрез подкрепа на демокрацията, икономическото развитие и правата на човека в страната. Официалните представители на страните от Европейския съюз, ООН и Африканския съюз призоваха да бъде спазено обещанието на временното правителство на Мали да се проведат избори на 31 юли.

Военната операция на Франция в Мали започна през януари, когато стана ясно, че бойците на Ал Кайда, които контролират северната част на страната от април 2012 г., ще нападнат столицата Бамако.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови