Франция избира нов президент

OFFNews 22 април 2012 в 11:28 1523 0

Досегашният президент на Франция е Никола Саркози е един от основните претенденти в днешните избори във Франция. Снимка БГНЕС.
Досегашният президент на Франция е Никола Саркози е един от основните претенденти в днешните избори във Франция. Снимка БГНЕС.

Франция избира нов президент. Десет са кандидатите за високия пост. За основни претенденти обаче се считат досегашният президент и лидер на десницата Никола Саркози и социалистът Франсоа Оланд, който е смятан и за новия фаворит на французите.

Кампанията на Саркози е концентрирана върху теми, които са силно надясно в политическия спектър - сигурността, имиграцията и ислямът. Той се надява да привлече част от електората на крайната десница. Оланд е с амбициите да бъде реформатор, с по-скоро умерен стил. Депутат и бивш лидер на социалистите, той се представя като кандидатът на "сериозната левица, който няма да разочарова".

Франция е една от основните икономически сили в ЕС. Тя се нарежда на второ място и по брой на населението с 65.35 млн. жители. Преди нея по този показател е само Германия.  Право на глас в страната имат около 45 милиона избиратели. Основен проблем за французите е безработицата, която наближава 10%. Икономиката излезе от едногодишна рецесия през второто шестмесечие на 2009 г. и оттогава бележи прираст, макар и скромен. Инфлацията бе 2,3% на годишна база през февруари 2012 г. (при 2,7% в еврозоната). Годишният доход на човек от населението е 26 760 евро през 2011 г. Държавният дълг възлиза на рекордни 85,8% от брутния вътрешен продукт (БВП). Въоръжените сили имат численост от 315 000 души - 240 000 военни и 75 000 цивилни. През 2009 г. Франция се върна в обединената военна структура на НАТО, 43 години след като генерал Де Гол я изтегли от него, напомня АФП.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови