Франция избира между Макрон и Льо Пен

OFFNews 07 май 2017 в 06:05 4205 3

Снимка EPA

Франция гласува на втория тур на президентските избори. Французите избират между центриста Еманюел Макрон и крайнодясната Марин льо Пен.

Изборите преминават под напрегнатия поглед на Европа, тъй като победителят ще определи бъдещето на Франция, а частично и бъдещето на Европейския съюз.

Макрон се обяви срещу разрушаването на Европа, но поиска реформи, сред които еврозоната да си има свой бюджет, парламент и министър на финансите, да се постави началото на "политика за европейски инвестиции" и да се укрепи отбраната на ЕС.

Льо Пен пък настоява Франция да напусне Шенген и да се откаже от еврото, макар че в последните дни смекчи позицията си за валутата и предложи тя да остане заедно с френската национална валута. Льо Пен обеща и референдум за излизане на Франция от ЕС, така че ако крайнодясната кандидатка седне на президентския пост, Брекзит може да е последван от "Фрекзит". 

Силите на международната сцена също се разпределиха между двамата кандидати. Брюксел застана на страната на Макрон, Русия пък подкрепи Льо Пен. 

Според социологическите проучвания битката изглежда решена в полза на Макрон. Проучванията му отреждат преднина от 62 на 38 процента. 

Рекордно голям е обаче процентът на хората, които са решили да не гласуват в неделя. Допитване на агенция Одекса сочи, че 1/4 от френския електорат няма да гласува. Прогнозата е процентът на въздържалите се да е най-голям за президентски избори от 1965 г. насам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

4

Red or Dead

07.05 2017 в 13:58

Ако Франция СЕГА “избере“ микрон, скоро, много скоро ще има за президент някой....Ал Карфур за....президент;)звездите ми го казаха;)

10538

3

Black Hex

07.05 2017 в 13:32

Льо Пен обеща и референдум за излизане на Франция от ЕС

Ето това е втресло всички брюкселски лгбт-джии. Пияни и трезви. Бръкнала им е в изходните тръби с телена четка. И затова газ пикаят. Впрегнали са всички сили, за да предотвратят нов национален референдум за несъстоятелността на измисления и бюрократичен ЕС, от който полза имат само шепа никому неизвестни крадливи и лъжливи ко.елета! Но не и европейските народи.


Спазвайте правилника, който сами сте сътворили!
гароне МЪСТ ДАЙ!
https://id.offmedia.bg/profile/57334e15b5cd3026197b9a1236caabaf

77927

1

El Commandante

07.05 2017 в 10:09

Казахме вече че икономическия интерес диктува представителя на ЛГБТ "хората" да спечели, тъй че Айде Педерасааааааааа!

 
X

Да помогнем на украинските деца!