Франция гласува закон срещу агентите на Кремъл

OFFNews 05 юни 2024 в 08:41 2849 1

Френската столица Париж.
Френската столица.

Очаква се френските депутати да приемат окончателно днес закон, целящ да засили законодателния арсенал срещу чуждестранни намеси, във време на нарастващо напрежение заради войните в Украйна и Газа, предаде Франс прес.

Тези разпоредби са "жизненоважни и необходими, предвид това че реалността и опасността от чуждестранни намеси в нашата страна е доказана“, подчертава един от авторите на законопроекта - депутатката Констанс Льо Грип от партията на президента Еманюел Макрон.

Льо Грип цитира случаите със звездата на Давид, изрисувана по стените в района Ил дьо Франс, червените ръце, нарисувани върху мемориала на Холокоста, и „фалшивите ковчези" разположени в подножието на Айфеловата кула в събота. Подозренията са, че зад тези актове на дестабилизация стои Москва.

Законопроектът предвижда създаването на национален регистър на влиянието, процедура за замразяване на финансови авоари и експериментално засилване на борбата с намесите чрез алгоритмично наблюдение, което сега се прилага единствено при борбата с тероризма.

Представителите на чужди интереси, които лобират във Франция, и по-специално тези на изборна длъжност, ще бъдат задължени да се регистрират в национален регистър, като на нарушителите ще бъдат налагани санкции.

Законопроектът се отнася за „физически или юридически лица“, които биха се опитали да "влияят на обществени решения“ или френски обществени политики, например като се свързват с членове на парламента, министри, някои представители на местните власти или дори бивши президенти на страната.

Чуждестранни субекти, смятани за потенциални поръчители, ще бъдат дружества, контролирани от държави, политически партии извън ЕС или самите чуждестранни сили, извън Европейския съюз, пише БТА.

Текстът предвижда също замразяване на финансовите авоари на физически лица, дружества или организации, извършващи действия, представляващи намеса.

Регистърът, управляван от Висшия орган за прозрачност на обществения живот (HATVP), ще започне да функционира на 1 юли 2025 г., така че за времето дотогава институцията да си осигури достатъчно средства и екипи.

Законопроектът беше предложен от парламентарната делегация по разузнаването.

"Опасявам се, че в общественото мнение все още има известна доза наивност“ по въпроса за намесите, каза Льо Грип, която е член на тази делегация, като същевременно приветства наличието на "известна информираност"

Сенатът прие в понеделник законопроекта след споразумение по окончателния вариант между депутати и сенатори. Сега текстът, предложен от мнозинството на президента Еманюел Макрон, се очаква да преодолее последното препятствие - долната камара - четири дни преди европейските избори.

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    50

    1

    Far Rider

    05.06 2024 в 11:52

    В Задунайская губерния такъв закон е невъзможно дори да се измисли! Да не говорим да се внесе за гласуване! Ще поискаме дерогация за цял живот!