Фон дер Лайен в Киев: Напредвате бързо към ЕС

Никой не ни притиска за преговори с Москва, камо ли за отстъпки, каза президентът Володимир Зеленски

OFFNews 04 ноември 2023 в 16:39 1701 0

среща
Президентът Володимир Зеленски посрещна председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен на гарата в Киев.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Украйна е постигнала значителен напредък в прилагането на реформите, необходими за присъединяване към ЕС.

Това ще бъде официално удостоверено като част от доклад, който ведомството планира да представи следващата седмица, каза тя на съвместна пресконференция с украинския президент Владимир Зеленски в Киев.

Председателят на Европейската комисия подчерта, че пътят на Украйна към ЕС е най-важната тема.

"Трябва да кажа, че постигнахте значителен напредък. Удивително е да се види това. Ще станем свидетели на прогреса още следващата седмица, когато Европейската комисия ще представи доклада си за разширяването", каза фон дер Лайен.

Според нея ЕС е бил изненадан от проведените украински реформи по време на войната.

„Никога не трябва да забравяме, че водите война за съществуване и в същото време дълбоко реформирате страната си“, каза председателят на ЕК.

Тя подчерта, че Украйна е демонстрирала много успехи в реформирането на съдебната система, ограничаването на олигархичния контрол, борбата с прането на пари и в много други области.

„Това е резултат от упорита работа. Знам, че сте в процес на завършване на изключителни реформи. Ако това се случи, аз съм уверена, че Украйна ще успее да реализира амбициозната си цел да премине към следващия етап от процеса на присъединяване“, каза фон дер Лайен.

На свой ред Зеленски заяви, че Украйна очаква политическо решение за започване на преговори за придобиване на членство на Украйна в Европейския съюз.

„Това решение ще има повратна точка за историята не само на Украйна, но и на цяла Европа“, каза Зеленски.

Той каза, че началото на преговорите ще означава няколко основни неща.

"Първо, няма да има повече сиви геополитически зони в Европа. Второ, ние ще осигурим нова основа за растеж както на Украйна, така и на всички европейски страни. И трето, ние гарантираме на нашата държава и на украинския народ реална икономическа и социална сигурност“, каза Зеленски.

Държавният глава подчерта, че по време на пълномащабна война Украйна не спира по пътя към осъществяване на необходимите реформи.

"Ние ясно осъзнаваме, че членството в Европейския съюз е признание за съответното институционално развитие на всяка страна и се основава на конкретни заслуги в защитата на европейските правила на живот. Ето защо Украйна не иска отстъпки за себе си по пътя към Европа Съюз и изпълнява всички препоръки на Европейската комисия, които бяха предоставени на нашата държава и са необходими за започване на преговори за членство“, каза Зеленски.

Той увери, че Украйна не спира в процеса на трансформиране на държавата и реформите ще продължат.

Според него във Върховната рада вече е внесен законопроект за Специализираната антикорупционна прокуратура, който трябва да създаде допълнителни условия за ефективното функциониране на антикорупционната система. Подготвя се и законопроект за лобирането, който трябва да добави прозрачност към политическите процеси и надеждно да защити държавата от разрушителното влияние на олигарсите.

Зеленски направи и друго важно изявление на срещата с фон дер Лайен.

Той обяви, че нито САЩ, нито ЕС притискат властите в Киев да си говорят с Москва за примирие и да обсъждат отстъпки.

"Не зная кой и защо публикува тези информации и повдига темата. Удивен съм, но ще отговоря откровено - моето мнение съвпада с това на украинското общество и никой в момента не ми оказва натиск", каза Зеленски.

Следващата седмица Европейската комисия ще представи доклад за разширяването, който ще се фокусира върху изпълнението на седем препоръки за Украйна, които са условие за старт на преговорите за присъединяване. Лидерите на ЕС трябва да дадат зелена светлина за започване на преговори през декември.

На 26 септември 2023 г. ръководителят на кабинета на министрите Денис Шмигал заяви, че Украйна почти е завършила изпълнението на всички необходими препоръки за започване на нов етап от преговорите за присъединяване към Европейския съюз. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!