Фон дер Лайен предупреди Си да не дава оръжие на Путин

Председателят на КНР готов да говори със Зеленски, когато условията и времето са подходящи

OFFNews 06 април 2023 в 18:04 2505 2

Снимка БТА / АР

Фон дер Лайен след пресконференцията на Делегацията на ЕС в Китай в Пекин.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди китайския президент Си Цзинпин да не доставя оръжия на Русия във войната в Украйна, съобщи ДПА.

"Въоръжаването на агресора би било в разрез с международното право и би навредило значително на нашите отношения", заяви тя след среща с китайския президент.

Относно прекратяването на войната в Украйна Фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз разчита на Китай да "изиграе своята роля и да насърчи справедлив мир, който зачита суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

В разговорите си със Си Фон дер Лайен е подчертала подкрепата си за мирния план на украинския президент Володимир Зеленски и е приветствала предупрежденията на Китай срещу използването на ядрени оръжия.

Фон дер Лайен определи като "положителен" факта, че китайският президент е готов да разговаря с украинския си колега Володимир Зеленски, предаде АФП. Си Цзинпин "потвърди желанието си да разговаря, когато условията и времето са подходящи", допълни тя.

Си заяви, че Китай желае да засили взаимното стратегическо доверие с ЕС, съобщи Ройтерс.

Китай и ЕС трябва да установят коректно взаимно разбиране и да избягват недоразумения и погрешни оценки, заяви Си по време на срещата с Урсула фон дер Лайен в Пекин, съобщи китайската телевизия.

От 13 до 15 април на посещение в Китай ще бъде върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, съобщи днес неговият говорител Петер Стано.
Китай е готов да си сътрудничи с Франция, за да се даде тласък на усилията за организиране на преговори, с които да се сложи край на войната в Украйна, каза в същото време източник от френската дипломация след разговорите на френския президент Еманюел Макрон с китайския му колега Си Цзинпин, цитиран от Ройтерс.

Според източника китайският президент също така е дал индикация, че е готов да се обади по телефона на украинския си колега Володимир Зеленски, когато сметне за добре. От своя страна Макрон е призовал Китай да не прави нищо, което Русия може да използва "във войната, която води в Украйна", добавя източникът.

Китайската политика по отношение на конфликта в Украйна може да се обобщи с едно изречение: насърчаване на мира и диалога. Основен приоритет на китайския президент Си Цзинпин е да насърчава прекратяване на огъня и край на войната, допълва Ройтерс, като се позовава на китайската държавна агенция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14048

2

voododoll

06.04 2023 в 19:11

Добре бе тея що си говорят на патагонски не мога да разбера!

Урсула вика: Йо, Си, а даде оръжия, а забраняваме ТикТок и Али експрес в ЕС!
Си: Како, ние не помагаме на агресора бе, за нас е само бизнес! Нищо лично!

-1655

1

ob1

06.04 2023 в 18:48

Те пък щото китайците са много петимни да им помагат:

"China’s Ambassador to the E.U. Tries to Distance Beijing From Moscow
The ambassador, Fu Cong, said China was not on Russia’s side in the war in Ukraine. “‘No limit’ is nothing but rhetoric,” he said, referring to a statement from last year about the countries’ relationship."

от https://www.nytimes.com/2023/04/05/world/europe/eu-china-embassador-russia-fu-cong.html

Много са наясно чие приятелство им е по-изгодно :)
 
X

Подкастът на OFFNews