Финландия придвижва законопроект за спиране на мигранти на границата с Русия

OFFNews 18 юни 2024 в 15:45 1314 1

Финландски флаг

Снимка GettyImages

Занамето на Финландия

Временното отхвърляне на молби за убежище на мигранти във Финландия, желаещи да влязат в страната през границата с Русия, може да бъде одобрено от националния парламент, ако в него бъдат внесени някои поправки. Това обяви днес ключова парламентарна комисия. Предложението е на финландското правителство.

Изявлението на председателя на конституционната комисия Хейки Вестман към парламента на Финландия (Едускунта) проправя път спорното предложение да бъде одобрено в близко бъдеще на пленарна сесия, посочва Ройтерс.

Миналия месец правителството представи законопроект, който би дал право на граничните власти да възпират притока на мигранти по протежение на дългата над 1300 километра и осеяна с гъсти гори граница с Русия в търсене на убежище на територията на ЕС. В същото време управляващите признават, че един подобен закон би бил в противоречие с човешките права.

Според Хелзинки Москва насърчава притока на мигранти към границата си с Финландия в отговор на членството й в НАТО и подкрепата за Украйна срещу пълномащабната руска инвазия.

"Макар законопроектът да е в разрез с принципите, залегнали в международните конвенции за правата на човека, той е оправдан като спешна временна законова мярка при съществуващите обстоятелства", обяви Вестман на пресконференция.

Политикът от управляващата Национална коалиционна партия поясни, че преди гласуването трябва да се даде възможност на опонентите на проектозакона да представят своите аргументи по силата на съответната парламентарна процедура.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    200

    1

    демотиватор

    18.06 2024 в 16:33

    Един от многото гадни номера на Рашата е да те засипят с мигранти, уж бягащи от диктатурата, а после да се разпищят, че са подтискани, и накрая: "Путин, введи войска!"
    Ама фините ги знаят що за стока са и вземат мерки.
    Дано и ние тук се поучим, независимо кой е на власт, че много станаха, особено по Черноморието ..
     
    X

    Какво говорят руснаците за F-16