Финландия обмисля да забрани влизането на руснаци на нейна територия

OFFNews 22 септември 2022 в 10:52 3664 4

Архив

Снимка Pixabay

След като руският президент Путин обяви частнична мобилизация в Русия, на руско-финландската граница, където работят 9 ГКПП, се образуваха огромни опашки от руснаци

Финландия не иска да бъде транзитна страна за притежателите на шенгенски визи, издадени от други, заяви външният министър на Финландия Пека Хаависто в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предава АФП.

Той добави, че Финландия в момента работи по план за ограничаване или пълна забрана за допускане на руснаци на нейна територия.

"Това национално решение може да включва ново законодателство, което ще бъде прието много бързо", каза още той.

Хаависто добави, че руснаците не могат просто така да продължат да пътуват в Европа, докато страната им води война.

Финландия драстично ограничи туристическите визи за руснаци през септември, но те продължават да влизат в страната с визи, издадени от други страни от ЕС в Шенгенската зона. Балтийските държави Латвия, Естония и Литва, които граничат с Русия, вече затегнаха визовите си правила, а Финландия остана последната съседка на Русия в ЕС, през която притежателите на шенгенски визи могат да преминават транзитно.

Според проучване, публикувано от финландския всекидневник "Ilta-Sanomat" в сряда, около 70 процента от финландците искат скандинавската страна да спре да издава туристически визи на руснаци.

На фона на обявената от Путин частнична мобилизация в Русия, на руско-финландската граница, където работят 9 ГКПП, се образуваха огромни опашки от руснаци, които искат да влязат във Финландия. 

Тази сутрин  финландската гранична служба съобщи, че трафикът от Русия на руско-финландската граница се е увеличил през нощта, но ситуацията остава под конпрол, предаде Ройтерс.

Опашки се образуваха и на руско-грузинската граница. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

4

Джендо Джедев

22.09 2022 в 13:17

Гледах кадри от летище Внуково... Претъпкани зали. Само с мъже в наборна възраст. От Украйна бягаха почти само жени, деца и старци. Мотивирана армия ще събере Пу, дума да няма! :D

11462

3

dardorel

22.09 2022 в 12:55

Не бе , станала е грешка - това са колоните на желаещите да влязат в Матушка... :) Дайте кадри отблизо да видим копейкин , рундьо , йотова , волгата с карбовски и лафонтен :)

345

2

Джендо Джедев

22.09 2022 в 12:45

Ма верно, тия алкаши що бягат в "гейропа", при "джендърите" дето си нямат газ и ще фалират и студуват? А не си стоят в райската Русия... Чудна работа, джанъм! :D

22548

1

dolivo

22.09 2022 в 12:24

Що така бягате бе?

И що на запад, вместо на изток, Китай, Индия, някой республика?!

събудиха се селяните, щото феодала им влезе в къщата

само че докато са спели, станал толкоз силен, че предпочитат да избягат

горчив урок по свободомислие и демокрация за руснака