Финландия и Швеция заедно ще поискат присъединяване към НАТО през май

OFFNews 25 април 2022 в 19:52 3572 3

Снимка NATO

Външните министри на Финландия Пекка Хаависто, на Швеция Анн Линде и главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Финландия и Швеция заедно ще изразят желанието си да се присъединят към НАТО през май, съобщиха днес финландският в. "Илталехти" и шведският "Експресен", предаде Ройтерс.

Въпреки засилването на сътрудничеството с военния алианс след анексирането на Крим от Русия, и двете скандинавски страни избраха да останат извън пакта, но неотдавнашното нахлуване на Русия в Украйна доведе до рязък обрат в отношението на двете държави към НАТО, посочва агенцията.

Финландия и Швеция планират техните лидери да се срещнат през седмицата, започваща на 16 май, а след това публично да обявят плановете си да кандидатстват за присъединяване към алианса, пише "Илталехти".

Междувременно днес във финландското пристанище Турку пристигнаха три военни кораба на НАТО, за да тренират с финландските военноморски сили.

Латвийският кораб за разполагане на мини "Вирсаитис" и миночистачите от Естония "Сакала" и Нидерландия "Шидам" ще тренират с два минотърсача от финландския флот. Двудневното учение, което ще започне на 28 април, ще подготви финландските кораби за участие в силите за реагиране на НАТО
през 2022 г. и ще се съсредоточи върху "противоминните мерки и работата в многонационална рамка", се казва в изявлението на финландското министерство на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

3

Johnny B Goode

25.04 2022 в 22:24

Абе Путкин май ще излезе американски агент.
Трудно може да се измисли по-добър начин да се загроби Русията.

440

2

Pietro

25.04 2022 в 20:21

Ботоксовият лилпут в Кремъл (или където се крие като плъх) направи най-лошата услуга на Русия. Сега вече орките ще живеят зад истинска желязна завеса от натовски държави. Освен това войната в Украйна направи най-лошата възможна антиреклама на руските военни железа и на руската армия. Въоръженитие сили на Русия се оказаха разюздана шайка от убийци и мародери, които нямат право да живеят в нормално човешко общество. Прехвалените руски оръжия "без еквивалент" се превърнаха в ръждясал метал за скрап. След войната украинците трябва с години де претопяват разпарчадосаните танкове, бронирани коли и всякакви други некачествени техники. Надписът Сделано в Росии, трябва да бъде подменен Недоделано в Росии.

10298

1

AntiZ

25.04 2022 в 19:59

Светът ще стане едно по-сигурно място! Кой по-добре от Финландия знае какво е армия от орки?
 
X

Подкастът на OFFNews