Ексклузивно Изборът на нов патриарх ще е между Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински

Финландия дава и модерно експериментално оръжие на ВСУ

OFFNews 09 юни 2024 в 10:03 9997 0

финландското знаме
Финлансдия доставя на Украйна и оръжия, които все още са в процес на разработка.

Генерал-лейтенант Микко Хейсканен, ръководител на военно-икономическия отдел на финландските отбранителни сили, заяви, че за Украйна се изнасят не само стари отбранителни системи, съхранявани на склад, но дори и такива, които все още са в процес на разработка.

„Отзивите за използването на финландски продукти са положителни“, казва военният служител, цитиран от Yle.

Според Хейсканен в подкрепа на Украйна могат да бъдат активирани производствени резерви. За целта се изисквало единствено политическа воля и допълнително финансиране.

Финландските отбранителни сили смятат, че опитът от използването на техните оръжия в Украйна ще бъде полезен за разработването на най-новата финландска военна техника.

Финландия активно подкрепя Украйна в борбата срещу руската агресия. През февруари 2024 г. Финландия изпрати своя 22-ри пакет от помощи за отбрана на Украйна. Общата стойност на отбранителните материали, доставени от Финландия на Украйна по време на войната, надхвърля 1,8 млрд. евро.

През април Украйна и Финландия подписаха споразумение за сътрудничество в областта на сигурността и дългосрочна подкрепа.

"Бъдещето на Украйна е един от приоритетите на нашата политика за сигурност. Нашето членство в НАТО нямаше да бъде възможно без агресивното нападение на Руската федерация в Украйна. Тогава финландският народ осъзна, че това не може да продължава така, трябва да се присъединим към НАТО и да окажем колективна съпротива", подчерта финландският президент Александър Стуб.

Виж още за:
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II