ФИФА отказа на Зеленски, който искаше да излъчи видеозапис преди финала на Световното

Администрацията на украинския президент разкритикува ФИФА, които определили посланието на украинския президент като ''твърде политическо''

OFFNews 18 декември 2022 в 07:33 5522 13

Володимир Зеленски

Снимка БТА/АП

Володимир Зеленски

Администрацията на украинския президент Володимир Зеленски разкритикува ФИФА за отказа да покаже видеопослание от президента на стадиона "Лусаил" в Катар преди финала на Световното първенство по футбол в неделя, предаде Си Ен Ен.

Видеото, което е записано на английски език, е предназначено да бъде "призив за мир", се казва в писмено изявление на президентската канцелария на Украйна до Си Ен Ен в събота.

"Катар подкрепи инициативата на президента, но ФИФА блокира инициативата и няма да позволи видеообръщението на президента да бъде показано преди финалния мач", пише в изявлението.

Президентската канцелария на Украйна също така заяви, че ще разпространи видео обръщението самостоятелно, ако ФИФА не го излъчи, и заяви, че решението им да го блокират ще покаже, че "ФИФА е загубила ценното си разбиране за футбола - като игра, която обединява народите, а не подкрепя съществуващите разделения".

Световният футболен ръководен орган ФИФА положи изключителни усилия да не допуска политически послания до демонстрационния си турнир в Катар, първата близкоизточна държава, която някога е организирала събитието.

В клипа, изпратен до Си Ен Ен, Зеленски казва, че футболът трябва да обедини света и призовава за "Световна купа, но не и за световна война".

"Тази Световна купа за пореден път доказа, че различните страни и националности могат да решат кой е най-силен в честната игра, но не и в играта с огъня, на зеленото игрище, а не на червеното бойно поле", казва президентът на Украйна във видеото.

От президентската канцелария на Украйна заявиха пред Си Ен Ен, че са били информирани, че ФИФА счита посланието за твърде политическо, и заявиха, че в петък са изпратили копие от текста на обръщението до централата на FIFA в Швейцария.

"В обръщението на президента няма нищо политическо, което да придава политическа окраска на спортното събитие, а именно няма субективни оценки, политически сигнали и още повече няма обвинения", заявиха от президентската канцелария и добавиха, че "все още има време ФИФА да поправи грешката си".

"ФИФА не бива да се страхува, че на световния футболен празник, който олицетворява мира, ще се чуят думи за мир", казва още Зеленски в изявлението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

13

alfakentavur

20.12 2022 в 08:45

10 месеца руските тролчета имате пяна на устата, щото нали щеше да е "В Киев за три дни".
Жалки орки, некадърни, изостанали и безмозъчни се оказаха всички рашисти. Такива и мекератата им тук.
А евро-то толкова няма какво да измисли, че започна да повтаря като папагал каквото съм му казал.
Днес той ще пълни фекаловоз номер 12.

-1200

11

путин хуйло

18.12 2022 в 18:04

Когато бях дете не можех да си обясня защо римските императори са забранили олимпиядите и гладиаторските игри... Днес нещата са изяснени, а тоталната корупция във ФИФА и МОК са отлично основание да бъдат забранени съвременните олимпийски игри и световни първенства по футбол!

-795

10

Дедо МразИ

18.12 2022 в 17:30

Правилно ! Искаме да гледаме мач на не наркомански изстъпления

1905

7

2021

18.12 2022 в 14:25

Bulgaria congratulates FIFA and the French football referee Joël Kinew..!

1905

6

2021

18.12 2022 в 14:23

България поздравява ФИФА и френският съдия Жоел Кинью..!

-1655

5

ob1

18.12 2022 в 12:26

Алфа, няма какво да му се чудиш на ордерчето. За едните копейки го прави. Ако от пасольството му спуснат заповед да оплюе баща си и това ще направи... стига да знае кой е.

2550

4

alfakentavur

18.12 2022 в 11:44

Рашисткия order с гениално изказване. Онзи ден гласуват нови десетки милиони военна помощ за Украйна, днес ФИФА (която не е държава) отказва да излъчи запис. Ама видите ли - това е промяна в политиката на Запада.

Рашистки тролчета от 2014 година насам колкото глупости сте изговорили и сътворили - в цялата Вселена няма толкова.
 
X

Подкастът на OFFNews