Фич понижи рейтинга на Русия с още 6 степени и обяви: Москва ще спре да си плаща дълга

Банките няма да продават валута в брой, клиентите могат да теглят до 10 000 долара от сметките си, останалото - в рубли

OFFNews 09 март 2022 в 07:58 5418 4

Международната агенция "Фич" понижи рейтинга на Русия с още шест степени от ниво "B" на ниво "С" и заяви, че дефолтът по дълга е неизбежен, съобщи Ройтерс. 

"Рейтингът "C" отразява мнението на "Фич" за неизбежност на суверенния дефолт", се казва в съобщението, цитирано от ТАСС.

Агенцията уточнява, че е понижила рейтинга на Русия, след като преди това на 2 март го е понижила на ниво "B" с негативна прогноза, но събитията оттогава са подкопали още повече готовността на Русия да обслужва държавния си дълг. Отбелязва се, че по-нататъшното затягане на санкциите, които може да ограничат търговията с енергоносители, увеличават вероятността за избирателно неплащане от Русия на задълженията й по суверенния дълг. 

Руската централна банка обяви, че въвежда лимит от 10 000 долара при тегленето на пари в чуждестранна валута, предаде Ройтерс. Мярката ще бъде в сила до 9 септември. 

Клиентът може да тегли до 10 хиляди щатски долара в брой, а останалите средства - в рубли по пазарния курс в деня на издаване.

"Банките няма да продават пари в брой на граждани до 9 септември. Ще бъде възможно гражданите да обменят парична валута за рубли по всяко време и във всякаква сума", обясни икономистът Лъчезар Богданов на страницата си във фейсбук тази сутрин. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

4

alfakentavur

09.03 2022 в 11:11

Първоначално се притесних, че от ниво "Боклук" го свалят с още 6 нива. Но ниво "Боклук" е на Мудис, а Фич сега смъкват. Всичко е точно :)

-8580

2

сега ще си търгуват с Приднестровието и Абхазия. За какво им е кредитен рейтинг ли? Ако някога в живота си решиш да правиш какъвто и да е бизнес ще разбереш.

2550

1

alfakentavur

09.03 2022 в 08:48

За какво им е кредитен рейтинг? Това е някакъв заробващ похват на Гнилия Капитализъм. Изпотрябвали са им западни стоки, автомобили, храни и т.н. Всичко могат и сами да си направят. И кредитен рейтинг ще си направят.
И ако искате да знаете това ще е най-кредитния кредитен рейтинг. Руското червено - най-червеното червено! Руското желязо - най-желязното желязо. Руският кредитен рейтинг - най-кредитния рейтинг.
Вставай страна агромная, вставай на кредит с бой!