Фестивалът Томатина заля испанските улици след две години пауза (галерия)

OFFNews 01 септември 2022 в 11:42 1708 0

Десетки хиляди участваха в уличния бой с домати по испанските улици

Снимка Travel Junkie/Facebook

Десетки хиляди участваха в уличния бой с домати по испанските улици

Зрелищният фестивал Томатина буквално заля испанските улици след двугодишна пауза заради пандемията от COVID-19. Десетки хиляди участници участваха в уличния бой със стотици тонове негодни за ядене домати.

Те дойдоха от различни части на света в Испания, за да участват в грубото "сражение", в което повече от стотици тонове развалени и негодни за ядене домати се хвърлят по улиците.

Ежегодният фестивал традиционно се провежда в последната сряда от август в град Буньол в автономната област Валенсия. Нестандартният обичай привлича хиляди туристи, които идват специално да участват в уличните сражения.

Фестивалът ще продължи една седмица и включва музика, паради, танци и фойерверки. В нощта преди боя с домати участниците се съревновават в състезание по приготвяне на традиционното испанско ястие -  паеля.

Преди пандемията между 20 и 40 хиляди туристи участваха в ежегодния бой с домати, като така временно увеличаваха неколкократно населението в малкото градче Буньол, населявано от едва 9000 души.

В подготовка за фестивала местните търговци използват огромни найлони и покриват магазините си, за да ги предпазят от предстоящата доматена бъркотия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл