Quantcast

Фермери искат ЕС да забрани термини като "вегетариански бургер"

OFFNews Последна промяна на 19 октомври 2020 в 17:26 3907 1

Снимка pixabay

Земеделски производители поискаха от Европейския парламент да забрани използването на понятия като вегетариански бургер и вегетарианска наденица, предаде Ройтерс. 

Съгласно една от предложените промени в законопроекта за земеделието, наименования като пържола, колбас, бургер и хамбургер ще могат да се използват само за продукти съдържащи месо. Също така обозначаването на продукти, които не са млечни като заместващи или подобни, ще бъде забранено.

Tова ще засегне ресторантите и хранителните магазини в Европейския съюза, ако исканията на фермерите бъдат приети.

Производителите са категорични, че промените са наложителни, за да не бъдат заблуждавани потребителите за съдържанието на храните. 

Исканията ще бъдат разгледани по време на дебат за агрикултурните реформи. Тъй като ЕП не може да приеме промените самостоятелно, той ще заяви позиция, която ще предложи на обсъждане между страните-членки на съюза.  

Европейската асоциация на фермерите Copa Cogeca заяви, че ЕС трябва да прекрати използването на сюреалистични понятия, тъй като термини като "вегетариански бургер" биха отворили кутията на Пандора и застрашили производителите и потребителите. 

От друга страна привържениците на растителната храна - Unilever, Ikea и Европейската медицинска асоциация, нарекоха исканията за наздничеви спрямо екологичните цели на съюза. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11714

1

OTBPAT

19.10 2020 в 17:29

Демек мИсото не е социален конструкт? :))))