Фейсбук засилва мерките срещу фалшивата информация за ваксините

OFFNews Последна промяна на 10 март 2019 в 08:32 1551 0

Фейсбук ще скрива от функцията за търсене групи и страници, които разпространяват неверни информации за ваксините, съобщи АП, цитирана от БТА.

Това е поредната стъпка, която Фейсбук и други предприемат, за да спре прилива от неверни информации на сайтовете на социалните медии.

В четвъртък Фейсбук заяви, че ще последва примера на световни органи в областта на здравето, като Световната здравна организация и американските Центрове за контрол и превенция на болестите, които публично идентифицираха лъжливи съобщения относно ваксините.

Ако групи или страници разпространяват такива неверни информации, те няма да се появяват във функциите препоръки или предвиждания при търсене във Фейсбук. Рекламите с подобна информация също ще бъдат отхвърляни.

Според федералните здрави служби неотдавнашният скок на заболяванията от морбили в САЩ отчасти се дължи на невярна информация, която кара родителите да избягват ваксината, допълва АП.

Фалшивата идея, че ваксините причиняват аутизъм, пръкнала се от вече опровергано изследване от 1998 г. , не е започнала от социалните мрежи, но се разпространи в тях, отбелязва агенцията.

Макар че общите равнища на ваксинация в САЩ остават високи, според Центровете за контрол и превенция на болестите, нараства броят на децата под двегодишна възраст, на които не са били поставени никакви ваксини. Федералната служба обяснява, че този факт до голяма степен се дължи на липсата на здравна осигуровка - неосигурените деца е много по-вероятно да бъдат неваксинирани, отколкото тези, които имат здравна застраховка.

Ваксинация срещу списък от болести се изисква, за да се посещава училище в САЩ, но 17 щата позволяват някакъв вид немедицинско изключение по "лични, морални или други убеждения" според Националната конференция на щатските Законодателни събрания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови