Фейсбук закри 512 страници с руска пропаганда

Вилдан Байрямова 18 януари 2019 в 18:43 3072 3

Компанията Фейсбук закри от своята социална мрежа и от Инстаграм 512 страници и акаунти, свързани с Русия и използвани за пропагандни цели, заяви ръководителят на отдела за кибер сигурност Натаниъл Глейхер, цитиран от Интерфакс.

Две информационни операции са управлявани от Русия: едната от тях е провеждана в редица страни, а другата - специално в Украйна. Не са открити някакви връзки между тези операции, но в тях е използвана сходна тактика – създаване на мрежа от акаунти, така че да се скрият техният произход и целите им, посочи Глейхер.

Първата операция засяга Балтийските страни, Централна Азия, Кавказ, Централна и Източна Европа - чрез 364 страници и акаунти, които вече са затворени. Тематиката им е била посветена на критики срещу НАТО, протести и проблеми с корупцията. Според оценките на компанията, за публикациите в тези страници са похарчени 135 000 долара – в евро, рубли и американска валута. Съобщенията са за периода октомври 2013 – януари 2019 г.

В хода на втората операция, засягаща Украйна, чрез фейк страници са разпространявани новини, свързани с НАТО, с протестите и здравеопазването. Впоследствие Фейсбук е закрил 26 страници, 77 акаунта и 4 групи в социалната мрежа, както и 41 акаунта в Инстаграм. За публикациите от януари до декември 2018 г. са платени 25 000 долара.

Нашите усилия в сферата на сигурността продължават, за да бъдем на крачка пред противника и за да разкриваме подобни злоупотреби, особено във връзка с важни политически събития и избори в Европа през тази година, подчерта Глейхер.

През ноември 2018 г., по време на междинните избори в САЩ, бяха блокирани 35 акаунта във Фейсбук и 85 профила в Инстаграм, за които се предполага, че са използвани за „координирано недостойно поведение“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!