Фейсбук вече няма да премахва публикации с лозунга 'Смърт за Хаменей'

OFFNews 09 януари 2023 в 13:20 1863 1

Архив

Снимка БТА/АП

Аятолах Али Хаменей - върховен лидер на Иран

Фейсбук вече няма да премахва публикации с лозунга ''смърт за Хаменей''. Това се случва след решение на Надзорния съвет на Меta, който днес отмени решението на компанията да премахва публикации, в които използва лозунга, за са критикуват иранския лидер, предава Ройтерс.

Надзорният съвет е  е финансиран от Meta, но работи независимо. Съгласно решението фразата често се използва в смисъл на „долу с Хаменей“, когато се отнася до върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей. Преди това постове с фразата "смърт за Хаменей" се премахваха, тъй като нарушаваха правилото, забраняващо отправянето на заплахи за насилие.

Съветът също така призова компанията да разработи по-добри начини за включване на такъв контекст в своите политики за съдържание и да очертае ясно кога са разрешени риторични заплахи срещу държавни глави.

В Иран избухнаха протести в средата на септември след смъртта в ареста на 22-годишна кюрдка от Иран, арестувана за носене на „неподходящо облекло“. Протестите, в които демонстранти от всички слоеве на обществото призоваха за падането на управляващата теокрация в Иран, поставиха едно от най-големите предизвикателства пред правителството на управляваната от шиитски мюсюлмани ислямска република след революцията от 1979 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!