ФБР отрече твърденията на Тръмп, че е бил подслушван по нареждане на Обама

OFFNews 06 март 2017 в 07:43 3463 4

ФБР отрече твърденията на Тръмп, че Обама е наредил подслушване на телефона му

Директорът на ФБР Джеймс Коми отрече обвинението на Доналд Тръмп, че Барак Обама е издал заповед телефона му да бъде подслушван.

Коми е поискал министерството на правосъдието да направи изявление, с което да отхвърли твърденията, тъй като няма доказателства в подкрепа на твърденията на американския президент и защото с тези заявления се намеква, че ФБР е нарушило закона.

Бившият правосъден министър Майкъл Мъкейзи смята, че наистина е имало подслушване, но не по нареждане на Обама. Според него то е било по указание на министерството на правосъдието, заради съмнение, че някой в "Тръмп тауър" действа като руски агент.

Междувременно Белият дом поиска Конгресът да започне разследване за твърденията за подслушване.

Обвиненията на президента в злоупотреба с власт срещу предшественика му са едни от най-сериозните до момента. Ден след като без да приложи доказателства, Тръмп написа, че администрацията на Обама го е подслушвала, Белият дом настоява за разследване, което да е част от това за руска намеса в изборите миналата година.

Републиканецът от Калифорния Девин Нюнес - председател на комисията по разузнаване към Камарата на представителите заяви, че комисията ще проучи „дали правителството е извършвало действия по наблюдение спрямо официалните и свързаните лица в дадена партийна кампания.“, съобщава БНР.

От своя страна, Джеймс Клапър, който бе директор на разузнаването и в периода на изборите, заяви категорично, че под негово ръководство не е било извършвано никакво подслушване на Доналд Тръмп или хора от кампанията му. Той поясни, че според действащото законодателство, ако е имало подслушване той би трябвало да е бил в течение.

Не е ясно откъде Тръмп разполага с такава информация. Говорителят на Белия дом Сара Хъкъби Сандърс каза, че президентът базира твърденията си на „информации, които той е видял и са го накарали да вярва в това.“ Местни медии посочват, че обвиненията на Тръмп може би са вдъхновени от публикации в крайно десни медии.

По-рано говорителят на Барак Обама Кевин Луис коментира, че бившият президент „никога не е издавал заповед за подслушване на който и да е американски гражданин.“

В неделя, без да дава подробности, прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър публикува изявление, в което обясни желанието за разследване в Конгреса с „много притеснителните“ информации за „политически мотивирани разследвания в навечерието на изборите.“ Спайсър добави, че до приключване на разследването няма да има повече коментари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

4

Black Hex

06.03 2017 в 12:18

След написаното в коментари 2 и 3 остава само да си пожелаем да сме живи и здрави слез 30 години и светът все още да го има. Няма какво повече да се добави. Войната е епична, безмилостна и жестока. Това е цялата истина.

77927

2

El Commandante

06.03 2017 в 09:26

wayOff, за разлика от любимия ти Баце, Тръмп е човека на народа и в момента тече война между народа и либерасткия трансджендърен естаблишмънт спонсориран от Дьорд Антихриста.

Нещата, за наша радост като странични наблюдатели, отиват към една прекрасна гражданска война, след която света за кратко ще си отдъхне от пиндостанския интервенционизъм и износа на демокрация по земното кълбо.