ФБР купили софтуера за отключване на iPhone

OFFNews 07 април 2016 в 13:53 3601 4

Американското Федералното бюро за разследване (ФБР) е купило от външна фирма софтуера, с който успя да отключи телефона на стрелеца от Сан Бернардино Сайед Фарук, разкри директорът на службата Джеймс Коуми, цитиран от CNN.

"Съдебният спор между правителството и Apple за телефона от Сан Бернардино приключи, защото правителството успя да закупи от трета страна начин да проникне във въпросния телефон, 5C с операционна система iOS9", обясни Коуми.

До края на март, когато властите успяха да проникнат в притежавания от Фарук iPhone, те водиха спор с Apple за пробиване на защитата на смартфона. Технологичният гигант обаче отказа да изпълни исканията на разследващите под претекст, че подобно действие би подложило на риск сигурността на потребителите.

След успеха на ФБР, от Бюрото признаха само, че са използвали външна помощ при решаване на задачата. Не е ясно обаче коя компания е предоставила инструмента.

Директорът успокои, че създаденият софтуер работи само върху ограничен набор модели, без 5S и по-новите попълнения в гамата на Apple. 

Засега властите обмислят дали да споделят с Apple по какъв начин са успели да отключат телефона. Има опасения, че това би върнало всичко в начално положение и следователно би възпряло работата на разследващите при нов подобен случай. 

 


 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови