ФБР арестува 21-годишен гвардеец за огромния теч на секретни документи от Пентагона

OFFNews 14 април 2023 в 08:50 2669 1

Служители на ФБР охраняват входа, където Джак Тейшейра, член на Националната въздушна гвардия на Масачузетс, е бил задържан в Дайтън, Масачузетс, четвъртък, 13 април 2023 г., във връзка с разкриването на строго секретни военни документи за войната в Украй

Снимка БТА/АП

Служители на ФБР охраняват входа, където Джак Тейшейра, член на Националната въздушна гвардия на Масачузетс, е бил задържан в Дайтън, Масачузетс, четвъртък, 13 април 2023 г., във връзка с разкриването на строго секретни военни документи за войната в Украйна и други важни въпроси на националната сигурност.

ФБР арестува 21-годишен мъж за огромния теч на секретни документи на Пентагона.

Задържаният в четвъртък Джак Дъглас Тейшейра е член на Националната въздушна гвардия на САЩ, съобщи Ройтерс.

Федерални агенти са нахлули при него с брониран автомобил и военно снаряжение. Заварили младия мъж облечен в спортни шорти, тениска и маратонки в дома му в Дейтън, Масачузетс - градче с 8000 жители, което се намира на около 50 мили южно от Бостън.

Изтеклите преди седмица документи в социални медии злепоставиха САЩ, като разкриха, че Вашингтон шпионира съюзници, а също - планове, свързани с войната в Украйна и данни за армията ѝ. Изтичането на информация разкрива информация и за Израел, Южна Корея и Турция.

Смята се, че пробивът е най-сериозният, откакто през 2010 г. на уебсайта WikiLeaks се появиха над 700 000 документа, видеоклипове и дипломатически телеграми.

Тейшейра е бил летец първи клас във военновъздушната база на Националната гвардия "Отис" в Масачузетс. Той се присъединява към Въздушната национална гвардия през 2019 г. и работи като специалист по кибертранспортни системи или ИТ специалист.

Главният прокурор Мерик Гарланд заяви, че мъжът е бил задържан "без инциденти".

Министерството на правосъдието не съобщи какви обвинения ще му бъдат повдигнати. Агенция Ройтерс предполага, че те вероятно ще включват наказателни обвинения за умишлено задържане и предаване на информация за националната отбрана. Брандън Ван Грак, бивш прокурор по националната сигурност в Министерството на правосъдието, който сега работи в адвокатската кантора "Морисън Фостър", заяви, че вероятните обвинения могат да доведат до 10 години затвор, дори ако Тейшейра не е имал намерение да причини вреда.

Очаква се Тейшейра да се яви в съда в петък, заяви говорител на прокуратурата на САЩ в Бостън

22-годишният Еди Соуза познава Джак Тейшейра, откогато двамата са учили в регионалната гимназия "Дайтън-Рехобот" преди няколко години. "Той е добро момче, не е нарушител на реда, просто е тихо момче - каза Соуза. - Изглежда, че това е било грешка на глупаво дете."

Щетите

Въпреки че изтичането на информация привлече широко внимание едва след материала в "Ню Йорк Таймс" от 6 април, журналистите са открили доказателства, че документите - или поне някои от тях - са се въртели в социалните мрежи още през март или дори януари.

Bellingcat, "Вашингтон пост" и "Ню Йорк таймс" проследиха най-ранната им поява до неработещ сървър в сайта Discord. Там Тейшейра се е подвизавал под псевдонима OG и е бил обект на възхищение от страна на предимно младите членове на групата, които са споделяли любовта си към оръжията и военното оборудване.

Броят на изтеклите документи вероятно е над 100.

Редица държави поставиха под въпрос достоверността на някои от изтеклите документи, включително Великобритания, която заяви, че в информацията има "сериозно ниво на неточност".

Представители на САЩ смятат, че повечето от материалите са истински. Някои от тях обаче изглежда са били променени, за да покажат завишени оценки за жертвите на украинското бойно поле във войната с Русия, както и занижени стойности за руските сили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!