FAZ: САЩ са дали зелена светлина на Бундесвера да прати леопардите в Украйна

OFFNews 07 декември 2022 в 18:05 13863 15

танк
Германски танк Leopard 2.

Съединените щати са дали съвсем ясен сигнал на германското правителство, че няма да имат нищо против Бундесверът да предостави на Украйна бойни танкове Leopard 2. Това съобщи Франкфуртер алгемайне цайтунг (FAZ), като се позова на двама източници с достъп до поверителна информация.

Според информацията, публикувана от реномираното германско издание, съветникът по сигурността на президента на САЩ Джейк Съливан е информирал за това съветника по външната политика на канцлера Йенс Плетнер през октомври.

Източникът на FAZ твърди, че Съливан е казал по телефона на Плетнер, че Америка ще се радва, ако Германия достави Leopard 2, но че трябва да го направи по своя инициатива. Уточнява се, че Вашингтон не изисква от Германия да извършва такива доставки. Втори източник на Франкфуртер твърди, че през октомври Съливан е сигнализирал на Плетнер, че ще бъде "добре", ако Германия даде "леопардите".

Федералното правителство не е отрекло информацията за "совалките" по оста Съливан - Плетнър. Говорител на германското правителство заяви, че то е "в постоянен контакт със съюзниците, особено със САЩ, относно съвместните усилия за подкрепа на Украйна". А германският канцлер Олаф Шолц неведнъж е подчертавал, че страната му действа в унисон с най-близките си съюзници. Досега САЩ не са доставили на Украйна бойни танкове от западен тип.

Въпреки това експертите твърдят, че има силни аргументи в полза на предоставянето на германски танкове за Украйна. Leopard 2 е стандартният танк на полската армия. Така че Киев може да обслужва машини от този тип директно през украинската граница в Полша. При доставка на американски танкове това би било невъзможно.

Германия наскоро предаде първата система за противовъздушна отбрана IRIS-T. На 19 септември Украйна получи от Германия ракетни установки Mars II и бронетранспортьори Dingo.

При бойните танкове обаче до момента имаше проблем. Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че страната му не изпраща на Украйна танкове Leopard 2, за да предотврати "разширяването на мащабите на войната".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

14

alfakentavur

08.12 2022 в 07:40

Два са вариантите. Справка - Виктор Суворов. Ако си платено рашистко мекере - си платено рашистко мекере. Ако им служиш безплатно - самите те те наричат.... г*внояд :(

345

13

Джендо Джедев

08.12 2022 в 07:29

Еврак, значи от обикновена тъпотия си такъв... Жалко, мислех, че е от корист - определено по-добър вариант. :D

4038

12

Moirae

07.12 2022 в 22:57

Крак да повлекат за повече западни танкове. Колкото повече, толкова по-близо до победата.

1220

10

хr4

07.12 2022 в 20:57

Elling, еврака е форумния идиот и ние много се забавляваме с него!
Има още няколко, ама те напоследък са се скрили като бълха в потури. На едните рублите вече не им идват( тоя СВИФТ м@м@т@ им...), а другите("полезните") не смеят да гъкнат покрай гръмките "успехи" на Ватушка.
Не влагай толкова емоции-не си заслужава. Забавлявай се и ти.

345

8

Джендо Джедев

07.12 2022 в 20:33

Еврака пак се омОта. :D

2073

7

Johnny B Goode

07.12 2022 в 20:10

Сигурно е ужасно да си умрял от скука пенсионер и да си запълваш целия ден с безсмислено дращене по форумите.
Мненията ти са скрити и не се виждат, защото никой не те понася и с хиляди минуси, но ти продължаваш да пишеш...

2550

6

alfakentavur

07.12 2022 в 19:55

Това е историческо. Отново германски танкове срещу руски. Този път путлеристите нямат обаче численото превъзходство и американските ресурси, които са ги спасили преди. Оп - Украйна ги има :)