Facebook e събирал милиони потребителски пароли, без да ги криптира

OFFNews 22 март 2019 в 17:13 1583 0

Паролите на милиони потребители на Facebook са достъпни за около 20 000 служители на социалната мрежа.

Експертът по сигурността Брайън Кребс оповести за пропуските в защитата на данни, които правят видими паролите на до 600 милиона потребители. Паролите могат да датират от 2012 г. насам.

Според източник на Кребс от Facebook има "пропуски в сигурността" - те позволяват на разработчиците да създават приложения, които записват и съхраняват паролите, без да ги криптират. 

Инженер Скот Ренфро от Facebook заяви, че вътрешно разследване е показало, че няма никакви „признаци на злоупотреба”.

В официално съобщение от компанията казват, че са разбрали за проблема през януари, по време на рутина проверка на сигурността, и вече са оправили "бъга", който е запазвал паролите във вътрешна мрежа. 

Разследването показа, че повечето от засегнатите хора са потребители на Facebook Lite, който обикновено се използва в страни със слаби и бавни мрежовите връзки.

"Смятаме да уведомим стотиците милиони потребители на Facebook Lite, десетки милиони други потребители на Facebook и десетки хиляди потребители на Instagram", заявиха от компанията пред Ройтерс.

Но добавиха, че ще се наложи повторно задаване на пароли, само ако се открие злоупотреба с идентификационните данни за вход.

В последно време има съмнения за начина, по който Facebook се справя и защитава потребителските данни.

През септември миналата година информацията на 50 милиона потребители беше разкрита от пропуск в сигурността.

По-рано през 2018 г. стана ясно, че данните на милиони потребители са били събирани от изследователската компания Cambridge Analytica.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови