Евроскептикът Янша губи властта в Словения

OFFNews 24 април 2022 в 21:32 4822 2

Снимка dnevnik.si - Победителят Роберт Голоб

Либералната партия "Движение за свобода" на Роберт Голоб побеждава в парламентарните избори в Словения, получавайки 35,8 на сто от гласовете, съобщи в неделя вечер Ройтерс, като се позова на резултатите от екзитпол.

Управляващата евроскептична партия на Янез Янша "Словенска демократическа партия" (СДС) остава доста по-назад с 22.5% подкрепа. За да реализира победата си в реално управление ,Движението за свобода трябва да спечели на своя страна партньори, с които да управлява в коалиция.

Очакваният победител Роберт Голоб може да разчита на подкрепа на левоценстристките формации. Двете главни леви партии в Словения изключиха по-рано възможността да участват в коалиция, създадена около СДС.

Политическата ситуация в Словения напомня донякъде тази у нас след април 2021, като политолозите отчитат умора на избирателите от политическите елити в Словения, стоящи на власт от дълги години и, според словенците, само сменящи табелите на формациите си.

В началото на 2022 година три месеца преди планираните за април избори на словенската политическа сцена влезе Роберт Голоб – бивш стипендиант на Програмата Фулбрайт, инженер, мениджър, преподавател и политик.

През 1999-2002 г. Голоб се допря до политиката като държавен секретар, отговарящ за енергетиката, но след това излезе в бизнеса, където стигна до шеф на Съвета на директорите на енергийния концерн GEN-I. В преговорите за влизане на Словения в ЕС ръководи екипа по въпросите на енергетиката.

След като през 2021 г. не го избраха за нов петгодишен мандат като шеф на GEN-I, през януари 2022 г. Голоб се върна към политиката в основаната през 2021 г. партия на министъра на енергетиката "Партия на зелените действия". На 24 януари Голоб заяви намерението си да оглави партията и да смени името и на Движение на свободата. Месец по-късно сондажите отреждаха на ДС второ място след управляващата СДС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

2

Hurlu Berlu

25.04 2022 в 10:13

Амииии....Честито! Все така да е!

10298

1

AntiZ

24.04 2022 в 22:35

След тази война, все по-малко ще се говори за партии и партийки. Идеологиите ще заминат в боклука. Войната ще направи така, че или си на страната за доброто, или на мрака! Ще направи нещата контрастни и такива разкрачени като всички наши в момента, просто няма да ги има.
 
X

Подкастът на OFFNews